Annons
Annons


Utmaningen: Matlagning med känsla för grönt


testa matlagningskurs

På kursen påminns vi om att maten vi äter till vardags även ska blidka ögat.

utmaningen ruta

Ibland, ganska ofta står jag och stampar i köket som ett tjurigt barn. Vad ska jag laga till middag, hur gör jag maten näringsrik men samtidigt god? Ah, jag får inte ihop ekvationen. Resultatet blir en trasig omelette på min tallrik tillsammans med några salladsblad, gurkskivor och tomat. Bon appetit!

Annons

Jag tar mig till ABF:s lokaler i Malmö och går en matlagningskurs och låter mig inspireras av kocken Johan Alexandersson. Med honom i ledning ska jag tillsammans med fem andra tjejer laga en god, nyttig, ekologisk och vegetarisk middag.

Gilla Allas.se på Facebook

Det ska vara roligt att laga mat
Vi delas in i olika stationer och jag får ansvar över pumpan och mixar citronjuice, timjan, honung, olivolja i en mixer och vips har jag lyckats åstadkomma en enkel men god blandning att gojsa in pumpan med. Sen är det skjuts in i ugn.

Jag får en enkel uppgift så jag passar på att gå runt till de andra tjejerna och hjälper till i form av röra lite i skål och gryta, provsmakar lite av frukten som vi ska ha till efterrätt. Jag hittar något vid efterrättsdelen, – är det mintchoklad? Mmm, tar en bit av den med, som för att kolla att den är okey.

Jag hjälper till och rör i avokadokrämen.

Jag hjälper till och rör i avokadokrämen.

Just den här matlagningskursen innefattar sex gånger á två och en halv timme och jag hamnade på avslutningsmiddagen. Man kan välja själv om man vill fortsätta att gå liknande matlagningskurs eller om man vill testa ett annat typ av kök.

Vi lyssnar till musik och pratar medan vi kikar i våra receptblad och gör som där står. Det är Johan som komponerat menyn, han håller sig uppdaterad och berättar gärna om råvarornas hälsoaspekter.

Varför matlagningskurs?
De andra är rutinerade och hjälpsamma i köket och det blir jag som frågar efter stavmixer, skärbräda, kastrull och kniv. Det är god stämning oss emellan och Johan cirkulerar runt och hjälper till. Han berättar för mig att jag skär bort för mycket pumpakött och så tar han över kniven och visar genom att skära av tunna, tunna skalbitar. Men det är viktigt att få bort det vita då det tydligen smakar beskt.

httpv://www.youtube.com/watch?v=7DZK__WYoUE

Jag ställer frågan om varför man väljer att gå matlagningskurs. En av tjejerna säger att hon gärna vill ha mer kunskap just i det vegetariska köket då hon har många vänner som är vegetarianer. Hon vill kunna bjuda på goda, vegetariska middagar och få lite tips och idéer. Sen är det himla roligt tillägger hon.

– Jag vill gärna laga vegetariskt några gånger i veckan. Det är kul med fokus på ekologi och hållbarhet. Det är helt nytt för mig det här med alla olika kryddor som vi använder. Hela korianderkorn till exempel. Det är spännande, säger Susanne Davidsson.

smdks

Jag lägger upp på faten. Foto: Johan Alexandersson.

Som på restaurang
Vi lyckas allihop bli färdiga samtidigt. Mina pumpabitar är mjuka och fina och oljan fräser till i ugnen, de åker in på eftervärme i ugn tillsammans med de grillade paprikorna som är fyllda med en fetaoströra. Vi plockar undan på köksbordet och lägger fram bestick och tänder levande ljus. Jag och Johan får lägga upp maten och servera. Han visar hur jag ska lägga upp. Matar i Quiona- och rödbetsmixen i ett decilitermått och vänder upp- och ned på tallriken. Klickar ut en matsked full med avokadokräm och drar sedan med skedens spets i en båge så att det ser så där snitsigt ut som på restaurang. Allting ser fint ut och vi serverar.

Vi äter, går igenom smakerna och ger våra personliga åsikter om vad vi tycker smakar bäst. Sedan hugger vi in på en exotisk fruktsallad med färska bär som är toppad med hackade hasselnötter och krossad mintchoklad. Detta serveras med turkisk yoghurt smaksatt med honung och lavendel.

Jag gillade konceptet rakt igenom. Att laga relativt enkel mat med råvaror man känner till samtidigt som vi lär oss olika smakkombinationer. Detta gör att måltiderna blir mer spännande. Jag cyklar hemåt med känslan av att vilja ställa mig i köket och hacka rotfrukter, pickla rödlök, gärna i ett rutigt förkläde.

Jag och Johan har fått i uppgift att servera maten.

Jag och Johan har fått i uppgift att servera maten.

Aktivitet: Matlagningskurs
Var: ABF i Malmö
Tänk på: Välj en matlagningskurs som du känner dig inspirerad av. Det finns flera olika att välja på.
Bra: Skön blandning av skratt, kreativitet och matglädje samtidigt som den tillför nytta till vardagen. Det blir ett fint samarbete med andra människor som är där av samma anledning som du.
Passar den: Som har stannat i spaghetti-träsket och vill ha motivation till matlagningen hemma. Som vill göra något socialt och trevligt samtidigt som man utvecklas i ämnet. 
Sammanfattning: En trivsam aktivitet som bjuder på både inspiration och en trevlig stund där man tillsammans med andra även äter en trevlig middag.

Text och bilder: Liv Binkowski

 


(203)
(0)Annons

  • Haha vad underbart det låter, kanonbra text och fina bilder, Liv! 🙂


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…