Annons
Annons


Trädgårdshistoria på Julita gård

Berättelsen om Julita gårds trädgårdshistoria är samlad i en ny utställning som visas i trädgårdens växthusbyggnad från och med 1 juni.


Julitas trädgård målad av Carl R Forsslund 1910. Foto Per Larsson, Nordiska museet

Utställningen Julitas trädgård under 500 år visar hur trädgården odlats, vuxit och förändrats från 1500-talet fram till den trädgård som kan upplevas på Julita gård idag – en trädgård som varit till nytta och prydnad.

Annons

Herrgårdens trädgårdshistoria sträcker sig från Julita kosters odlingar, via kungsgård och välbärgat adelsgods, till sista ägaren Arthur Bäckströms romantiska parkanläggning från tiden omkring förra sekelskiftet. Från kartor och dokument i gårdens arkiv har trädgårdens verksamhet och förändring kunnat följas från 1870-talet till 1940-talet då Julita gård blev museum.

Gilla Allas.se på Facebook

På Julita gård har, sedan 1990-talet, äldre kulturväxter samlats in för att visas upp och bevaras. I Julita gårds genbank finns bland annat humle och sparris och om dem berättas det i utställningen. Den mest kända delen av gårdens genbank är troligen de 100-tals äppel- och päronträden.

Utställningen i Växthuset bygger på ett rikt bildmaterial och texter som berättar om trädgårdens historia och beskriver några av de växter som odlats och odlas här.

Var: Julita gård, vid sjön Öljaren i västra Södermanland.

När: Utställningen öppnar lördagen 1 juni 2013.


(1)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…