Annons
Annons


Vackra vårblommor

En blommande hortensia är både modern, elegant och ljuvligt romantisk. De spelar huvudrollen var de än placeras. Blommorna är mycket vackra i vita eller grå krukor med rena linjer, men de passar också i en charmig trä- eller zinklåda.


Hydrangea macrophylla ‘Papillon’. Hortensia är en härlig växt som skapar både på romantik och elegans.

Vanligtvis säljs hortensior i färgerna rosa, blått eller vitt. De finns med runda blomställningar och så kallade lace-cuptyper som har små blommor i mitten som kantas av högblad.

Hortensior trivs bäst svalt. Undvik att placera dem i direkt solljus. Jorden bör alltid vara fuktig, men växten ska inte stå i vatten. Gödsla gärna med svag dos näring i vattnet under hela växtperioden.

Annons

Efter blomningen kan hortensior planteras ut i trädgården eller i kruka på balkong eller altan. Hortensian övervintrar utmärkt i ca 5 plusgrader. I zon I-II kan man plantera ut hortensian på en skuggig till halvskuggig plats i trädgården.

Gilla Allas.se på Facebook

Många har blivit överraskade när de planterat ut en vackert klarblå hortensia i trädgården och upptäcker att den har blivit rosa. Detta beror på att hortensians blomfärg styrs av jordens pH-värde. Vid ett relativt högt värde, ca 6–7, blir blommorna rosa, och vid ett lägre, ca 5–5,8, blir de blå. Trädgårdsjord har vanligtvis högt pH-värde och vill man ha blå hortensior krävs att de planteras i till exempel rododendronjord.

 


(0)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…