Annons


Läs om aquafaba – senaste mattrenden!

Vad är egentligen aquafaba? Läs om den senaste hälsosnackisen i matvärlden här!


maranger-utan-agg

Låt inte spadet från kikärtsburken eller dina kokta bönor hamna i vasken – vätskan du häller ut kallas aquafaba, latin för vatten och bönor, och kan omvandlas till en rad spännande saker. Äggfria maränger, majonnäs och chokladmousse är bara några exempel.

Annons

När vätskan vispas hårt omvandlas den snart till ett vitt skum, inte helt olikt vispad äggvita. Det kan också användas på samma sätt, både i tillagad och rå form.

Enligt Aquafaba.com är det franska kocken Joël Roessel som står bakom upptäckten. Så sent som 2014 experimenterade han med spad från konserverade grönsaker i jakten på ett äggsubstitut. Nyheten spred sig sedan via bloggar och youtube, ivrigt påhejad av världens veganer och äggallergiker.

Aquafaba är helt veganskt, kalorisnålt och glutenfritt. Du äter det sannolikt inte för dess näringstäta innehåll, vätskan är inte särskilt rik på mineraler, vitaminer eller protein. För veganer och allergiker är det dock ett ypperligt surrogat för ägg i alla dess former, där desserter som glass, maränger, parfait och mousse blir möjliga att njuta av.

Dessutom är det skönt att ta till vara på allt i förpackningen när du ändå gör hummus eller en bönsallad. I USA har efterfrågan på recept med kikärter och bönor ökat, eftersom det är spadet många vill åt i första hand.

Längre ner hittar du filmer som visar hur man gör maränger och majonnäs med aquafaba!

Läs också: Så gör du maränger i mikrovågsugnen!

Av Jennie Sandberg. Artikeln är först publicerad hos våra vänner på Må Bra

aquafaba


(20)
(0)
Här finns ALLT du behöver till din matlagning!
Annons


Annons

Laddar nästa sida…