Annons
Annons


Vad är detta för blomma?

Om du vill ta reda på en blommas namn, ska du titta noga på formen. Den skvallrar om vilken familj den tillhör. Ballongblomman ingår i potatisfamiljen, precis som spikklubba och physalis. Många växter i potatisfamiljen, Solanaceae, är prydnadsväxter. De liknar alla varandra med sina små klockade blommor och ofta uppsvällda fröhöljen.


Det syns på blomman att ballongblomman är släkt med potatis.

Det syns på blomman att ballongblomman är släkt med potatis.

Hej!

Jag undrar vad detta är för blomma? Fick frön från min mammas gammelmorfar. Blommorna blir klockformade blå/lila. Bladen är ljusgröna med små svarta prickar på. Efter blomningen bildas små frökapslar i svart/ grön färg. Ca en halvmeter/meter i höjd.

Annons

Hälsar Matilda

Hej Matilda!
Vad roligt med ett livs levande arvegods. Det är en ballongblomma, Nicandra physalodes, som också kallas Leanderklocka. Den tillhör familjen potatisväxter, Solanaceae och härstammar, liksom potatisen, från Sydamerika och Peru.
Eftersom den är ettårig behöver du ta vara på fröna och så på nytt varje vår. Vänta tills frökapseln är torr och lite brun, först då är fröna mogna. Spara dem i till exempel en tändsticksask till nästa vår.
Ballongblomman är en lättodlad, trevlig balkongväxt, men bären är giftiga (som hos nästan alla växter i potatisfamiljen), så se upp med små barn.
Lycka till med din trevliga släktblomma!

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.


(5)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…