Annons
Annons


Så bekämpas sjukdomar på äppelträd


frukttradskrafta

Äppelträd angripet av fruktträdskräfta.

Hej!
Vi är nyinflyttade och har noterat att vårt äppelträd ser sjukt ut på vissa ställen av barken. Insjunkna, stora håligheter med skrovlig bark längs kanterna. Vad ska vi göra åt det? Finns det hopp för trädet?

Annons

Hälsar Radhusanna

Hej Anna!
Ert äppelträd har sannolikt fått fruktträdskräfta. Det är en svamp som ofta härjar bland villaträdgårdar där det är omöjligt att bli av med sporerna. Den angriper främst äppelträd som vuxit fort på välgödslad mark. Då blir tillväxtveden ”lösare”. Får barken något sår, som vid till exempel beskärning, kan svampen därför lätt få fäste och fördärva vävnaden.
Tycker ni om äpplena? Om inte, tag ner trädet. Men om de är goda, vänta tills i juli-september med att skära bort de angripna grenarna. Skär då intill närmsta förgrening. Jag ser att också huvudstammen är angripen, med det går ju inte att göra något åt. Gödsla inte trädet, som mår bra av att växa långsamt.
Avvakta några år och se om trädet hämtar sig. Om däremot fler grenar angrips är det bättre att ta bort trädet. Se då till att alla växtdelar förs bort från tomten innan ni planterar ett nytt träd och då en bit ifrån där det sjuka stod.

Gilla Allas.se på Facebook

Lycka till!
Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…