Annons
Annons


Vad är en guldmedalj värd?


Carolina Klüft och hennes medtävlare betalar ett högt pris för sina framgångar. Foto: Niklas Ahlgren.

I söndags meddelade den skadedrabbade toppidrottaren Carolia Klüft att hon lägger ner sin OS-satsning. I morgon, torsdag, sänds dokumentären ”Medaljens pris, som visar att vägen till och från prispallen allt oftare går via operationsbordet.

Annons

För att nå sina mål måste atleterna utsätta sig för extrem smärta och pressa kroppen till dess absoluta gräns – och över gränsen. Filmaren Folke Rydén har följt friidrottarna Carolina Klüft, Christian Olsson och Sanna Kallur.

Gilla Allas.se på Facebook

Extrema träningsmetoder
I filmen avslöjar bland andra Carolina Klüft, Christian Olsson och Sanna Kallur friidrottens extrema träningsmetoder och hänsynslösa uppoffringar.

– Hur mycket är det egentligen värt att utsätta sig för – för att ta en guldmedalj, frågar Carolina Klüft retoriskt i filmen.

Vi får se såväl triumfens ögonblick som konsekvenserna för dem som satsar allt – men blir utan medalj.

Pressen ger skador
Statliga pengar till elitsatsningar, ökade förväntningar från media, sponsorer, tränare och ledare och inte minst den aktives egen press på sig själv har lett till en epidemi av skador inom friidrotten. Framförallt bland unga har skadorna ökat dramatiskt och orsakerna är för mycket träning, ofta enligt ovetenskapliga metoder och för lite vila.

Unik undersökning
I en unik undersökning, framtagen för filmen, har 209 friidrottare utfrågats. För första gången presenteras fakta som visar hur många som skadar sig svårt, tvingas till omfattande operationer och får men för livet.

Medaljens pris: Torsdag 26 juli, kl. 20.00. SVT2


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…