Annons
Annons


Vad är oumph?

Vår dietist föklarar vad det nya vegetariska livsmedlet oumph egentligen är.


oumph

Fråga:
När jag var med vänner på restaurang häromdagen stod det något underligt på matsedeln. Det hette oumph. Vet du vad det är?
Lisa

Svar:
Så kul att du träffat på oumph. Jag håller med om att namnet är egendomligt. Oumph är ett protein baserat på sojabönan och är ett nytt alternativ till kött på tallriken. Vi uppmuntras ju att äta lite mindre kött och vi gör alla klokt i att välja någon vegetarisk måltid i veckan.
Vill du ha fler förslag på alternativ så är tzay ett sådant, också det görs på sojabönan. Både oumph och tzay sägs vara GMO-fritt (GMO står för genetiskt modifierade organismer). Du vet säkert att sojan ofta kan vara genmanipulerad, vilket upplevs som obehagligt av många.
Vill man utforska det vegetariska ytterligare är tempeh något att pröva. Det är oftast också baserat på soja, fast det pågår faktiskt studier i Sverige där man fermenterar gula ärter, som dessutom odlas här. Det är glädjande tycker jag. Tempeh är alltså en fermenterad, det vill säga jäst, produkt. Fermenteringen gör att innehållet av järn och andra mineraler ökar, vilket är positivt.
Oumph och tzay hittar du i livsmedelsbutiken, i frysdisken. Tempeh kan du göra själv hemma om du är en avancerad matlagare, annars säljs det i välsorterade hälsokostbutiker och kanske även i asiatiska affärer.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Allas dietist Bim Åkes

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…