Annons
Annons


Vad är skillnaden mellan svenska och amerikanska blåbär?


 

Vi har köpt hus och här finns ett antal buskar med amerikanska blåbär. Är det någon skillnad på hur man ska behandla amerikanska odlade blåbär, jämfört med vanliga svenska blåbär. Kan man exempelvis göra sylt och använda ett vanligt recept?
Nybliven hus- och blåbärsägare

Annons

Elisabeth svarar:
Amerikanska blåbär har blivit populära i våra trädgårdar. De har en annorlunda och mer fruktig smak än våra svenska blåbär. Lite fadda i smaken, tycker en del, eftersom de inte är lika syrliga. De har ett fast fruktkött och dessutom färgar de inte av sig, vilket är en klar fördel om man ska använda dem till garneringar av tårtor eller desserter.

Gilla Allas.se på Facebook

De är goda att äta färska som de är men går även bra att frysa. Man kan även förvara dem svalt under några veckor, vilket inte går med de vilda blåbären.

Det går bra att koka sylt även på denna sorten, men då bör du minska mängden socker om du använder ett vanligt recept på blåbärssylt. Vanligtvis är proportionerna i sylt av vilda blåbär exempelvis 1 kg socker till 2 kg bär. Jag törs inte ange exakt mått på hur mycket sockermängden bör minska, det bästa är att provsmaka sig fram tills sylten är lagom söt. Tänk på att inte minska sockermängden alltför mycket, för då kan man få problem med hållbarheten.

Läs också:

Fler frågor och svar om mat och bak

Skicka in en fråga om mat eller bak


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…