Annons
Annons


Vad är skillnaden på kall- och varmrökt lax?


Skivad kallrökt lax på tallrik.

 

Vilken skillnad är det mellan kall- och varmrökt lax? Påverkar valet av lax, alltså kall- eller varmrökt, slutresultatet av en maträtt, till exempel laxpudding? Jag hade bara kallrökt lax hemma så jag använde den trots att det stod varmrökt lax i receptet.
Puddingen

Annons

Elisabeth svarar:
Det är stor skillnad mellan kallrökt och varmrökt lax som absolut påverkar maträtten.

En kallrökt lax är blank, fin och fast i konsistensen. Den går utmärkt att skiva i tunna skivor. Man använder den i regel kall som den är utan tillagning, men kan även användas till smaksättning i en hel del varma rätter, till exempel lyxig pastasås.

En varmrökt lax är betydligt lösare i konsistensen, ser lite ”kokt” ut och går inte att skiva tunt. Den äts också främst kall eller ljummen.

Tyckte du själv att din laxpudding med kallrökt lax blev bra så kan du känna dig nöjd! Inget är hugget i sten, det är bara fantasin som sätter gränserna för hur man kan tillaga god mat.

Till en klassisk laxpudding används som regel rimmad eller gravad lax. Till utseendet påminner dessa om kallrökt lax. Prova gärna denna variant nästa gång.

Läs också:

Forskaren varnar: Tillaga INTE lax i folie

Sallad med varmrökt lax

Skicka in en fråga om mat eller bak

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…