Annons


Det här avslöjar färgen på ditt kiss om din hälsa

Ta en extra titt ner i klosetten nästa gång innan du spolar. Färgen på din urin kan nämligen avslöja en hel del om din hälsa.


Färgen på kiss

Färgen på ditt kiss berättar hur du mår.

Det låter kanske inte så trevligt, men att ta en titt ner i toaletten när du har kissat är faktiskt något som många läkare rekommenderar.

Urin består av vatten och avfallsprodukter. Om din kropp inte mår bra kan det få till följd att urinen ändrar färg. Är du helt frisk ska urinen vara halmgul.

Urinens färg har koppling till organen

Vissa avvikande färger har en omedelbar koppling till specifika organ, menar läkaren Daniel Shoskes, som är urolog vid Cleveland Clinic i Ohio och som har sammanställt en lista på urinfärgens betydelse.

Annons

– När du exempelvis har blod i urinen är det ett tecken på att något inte är som det ska med urinvägarna, njurarna, urinblåsan, prostatan eller urinröret, säger Daniel Shoskes och fortsätter:

– Om urinen däremot är mer brunaktig kan det peka på problem med levern.

Lista på vad urinens färg säger om din hälsa:

1. Färglöst urin
Om din urin är helt klar kan det vara ett tecken på att du dricker för mycket vatten. För stora mängder vatten kan i värsta fall späda ut salter i kroppen. I regel är detta dock inget problem, mer än att du får springa på toaletten oftare.

2. Ljugult urin
Detta är ett gott tecken på att du har en bra vätskebalans och på att din kropp är tillräckligt återfuktad. Halmgul urin tyder på friskhet.

3. Mörkgult urin
Mörkare urin vittnar om att du behöver fylla på med vätska och att dina njurar arbetar hårt. Är din urin riktigt mörk kan det tyda på en ansamling av giftiga ämnen som måste spädas ut.

4. Brunt urin
Märker du nyanser av brunt i urinen kan det bero på att du är rejält uttorkad. Det kan också vara en signal på att du har problem med levern eller gallan. Därför kan det vara klokt att kontakta en läkare för att göra ett test med mätsticka.

5. Rödbrunt urin
Denna färg är vanlig om du har en njurpåverkan. Färgen visar att du har en inflammation och att det kan finnas spår av blod i urinen. Det kan också innebära att du har njursten.

6. Orange urin
Ett överskott av C-vitaminer ger lätt en ton av orange. Detta är inget farligt, eftersom du helt enkelt bara kissar ut överskottet. Eventuellt kan du minska intaget av vitamintabletter, om du tar några.

7. Blågrönt urin
En mycket sällsynt färg, men den kan förekomma om du har ett överskott av kalcium eller en typ av bakterieinfektion. Färgen kan också bero på porfyri, ett tillstånd som innebär en enzymbrist. Tala eventuellt med din läkare.

8. Rödrosa urin
Här bör du vara på din vakt, menar Daniel Shoskes. Såvida du inte ätit rödbetor till middag tyder en rödaktig färg på mycket blod i urinen. Detta kan vara ett tecken på urinvägsinfektion, njursten eller i värsta fall cancer. Uppsök genast en läkare.

Läs också: 7 skäl till varför du alltid är kissnödig

Källor: preventin.com och stegforhalsa.se
Foto: Shutterstock

Vill du leva ett sunt liv och nå din drömvikt?

Testa vår kurs med succédieten L7

Läs mer om kursen här!


(158)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…