Annons
Annons


Det här betyder siffrorna på äggen!

Har du koll på vad det är för ägg du äter?


Foto: IBL

Vi svenskar äter enorma mängder ägg både till påsk, midsommar och jul.

Och äggets ställning är stark även på andra tider på året. Branchorganisationen Svenska ägg räknar med att svensken i snitt äter ett halvt ägg om dagen i vanliga fall.

Läs också: Forskning: Ägg är fem gånger nyttigare än vad vi trott

Så här tyder du märkningen på ägget:

Annons

Källa: Svenska ägg

Det här betyder siffrorna på äggen: 

0 = Ekologisk produktion. Hönsen går fritt i stallar och har tillgång till utevistelse med gräsbete när vädret tillåter. De är uppfödda på ekologiskt odlat foder och har tillgång till strö, sittpinne och värprede. De har tillgång till grovfoder, till exempel hö eller rotfrukter, som näring och sysselsättning. En grupp får maximalt bestå av 3000 höns. Det får max vara sex höns per kvadratmeter tillgänglig yta.
1 = Frigående värphöns utomhus. Hönsen går fritt både i stallar och utomhus och har tillgång till strö, sittpinne och värprede. De ska ha tillgång till utevistelse varje dag året runt. Varje höna som hålls frigående utomhus ska ha tillgång till fyra kvadratmeter utomhusyta i en rasthage.
2 = Frigående värphöns inomhus. Hönsen går fritt i inomhusstallar och har tillgång till strö, sittpinne och värprede. Det finns ingen begränsning för hur många individer man får ha i en grupp. Beläggningen är max 9 höns per kvadratmeter tillgänglig yta.
3 = Burhöns. En burhöna ska ha tillgång till en yta motsvarande ett A4-papper per höna. Det är tillåtet att hålla max 16 hönor i varje bur. Enligt gällande regler ska burhönsen ha tillgång till sittpinne, rede och sandbad.
SE = Sverige. Alla länder har samma typ av märkning som bilar. Det vill säga DK för Danmark och TY för Tyskland.
999 = Äggproducent. Kod för äggproducent och bondgård.

Gilla Allas.se på Facebook

(Kravet på märkning gäller inte om producenten säljer direkt till konsument vid till exempel gårdsförsäljning)

Av Henrik Högström
Källa: Land, Svenska Ägg

Läs också: 6 saker du kan använda äggskal till!

LÄS OCKSÅ


(36)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…