Annons
Annons


Vad gör jag för fel med gratängen?


potatisgratang

 

Vad gör jag för fel med min potatisgratäng? Den blir torr och tråkig. Hur ska jag få den så där härligt saftig och krämig?
Tuula

Använd helst mjölig potatis till gratäng.

Grädda inte i alltför varm ugn, 200° är lagom. Är det hetare avdunstar alltför mycket vätska och slutresultatet blir en torr gratäng.

Annons

Mitt knep är att först hälla på drygt hälften av vätskan (grädde + mjölk) och sedan täcka gratängen med aluminiumfolie. Ta bort folien efter ungefär halva gräddningstiden. Slå på resten av vätskan och flytta upp formen en fals så att gratängen får fin färg. Då brukar den bli riktigt saftig och god.

Gilla Allas.se på Facebook

En annan variant är att man först kokar potatisklyftorna halvmjuka i grädd-/mjölkblandning 5–6 min i en stor kastrull på spisen. Det är viktigt att röra om försiktigt. Tillsätt sedan riven ost och lite vitlök och lägg över allt i en gratängform, platta till och klicka över lite smör. Grädda mitt i ugnen ca 30 min.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…