Annons
Annons


Avslöjat: Dolda ingrediensen i ALLA köpta pepparkakor

Det fuskas med ingredienser i alla pepparkakor som är köpta i livsmedelsbutik. Det menar föreningen Äkta vara, som granskat innehållet i de bruna kakorna.


Innehåll pepparkakor

Det fuskas i samtliga butiker, visar en ny granskning.

Pepparkakor säljer som smör så här års. Samtidigt lyser just smöret med sin frånvaro i samtliga pepparkakor som konsumentorganisationen Äkta vara granskat när de besökte olika livsmedelsbutiker.

Annons

Smör är en grundläggande ingrediens för att pepparkakan ska få sin traditionella smak, krispiga konsistens och härliga doft.

– Innan vi gjorde undersökningen trodde jag att det faktiskt skulle gå att hitta någon kaka som var bakad på smör, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare för konsumentorganisationen Äkta vara.

Industrin fuskar

I stället för smör används numera olika blandningar av vegetabiliska oljor och fetter. Det handlar exempelvis om palmolja, rapsolja och kokosfett.

Gilla Allas.se på Facebook

Ingen pepparkaka innehåller i dag den traditionella ingrediensen smör, som utgör en så viktig del av vår älskade julkaka.

– Vi tycker att det är sorgligt att industrin inte erbjuder några alternativ och i stället använder smaklösa oljor och fetter, som transporteras hit från jordens alla hörn, säger Björn Bernhardson.

Hela 16 av 18 pepparkakor innehåller palm- eller palmkärnolja som fraktats hit ändå från tropikerna.

Här är klippet som avslöjar sanningen:

Läs också: Vet du vad skillnaden är mellan julmust och påskmust?

Källa: Äkta vara
Av: Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ


(115)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…