Annons
Annons


Vad kan användas som glutenfritt ströbröd?


glutenfri panering

Jag har ganska nyligen fått veta att jag inte tål gluten, alltså har celiaki, och har en fråga om ströbröd. Kan jag använda något annat till panering av fisk än färdigköpt glutenfritt ströbröd? Har provat några olika alternativ med bovetemjöl och grov glutenfri mjölmix, men det blir både kladdigt och faller lätt av när man steker fisken. Att köpa färdigt ströbröd utan gluten blir dyrt i längden.
S Persson

Annons

Ströbröd kan vara en fälla när det gäller glutenfri kost. Tänk på att också det ”nya” japanska ströbrödet panko innehåller gluten!

Det finns dock många olika alternativ som du kan prova om du vill göra något eget att använda till panering eller bakning.

Kör rostat och väl torkat glutenfritt matbröd, glutenfritt knäcke eller cornflakes i en matberedare eller mixer så att det blir riktigt finfördelat. Förvara mörkt och svalt i en burk med tätt lock.

Använd pofiber, det vill säga potatisfiber eller polenta majsgryn om du vill ha en riktigt finmald panering. De passar bra om du vill göra en dubbelpanering. Då vänder du först livsmedlet i någon av dessa båda sorter, sedan i uppvispat ägg och sist i glutenfritt ströbröd eller i någon av ovan nämnda sorter.

Mandel och nötter finns numera färdigmalda (tyvärr ganska dyra) och fungerar bra att använda både till panering av olika livsmedel och till att beströ kakformar med. Du kan även använda lite grövre varianter, allt från finhackad mandel eller nötter till spån, om du vill ha det lite festligare.

Sesamfrön och kokosflingor ger också en bra och god yta, speciellt till fisk, men även till mjuka kakor. Flingor av bovete eller quinoa är andra bra alternativ.

För att få glutenfritt ströbröd lite krispigare och ge bättre fäste brukar jag blanda ner lite finriven ost. Det blir bra och gott!

Läs mer här:

Kokospanerad lax med saffranssås

8 myter och fakta om gluten

 

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…