Annons
Annons


7 saker du ALDRIG ska stoppa i torktumlaren!

Det är inte alla plagg som tål att tumlas. Här är 7 saker som hellre bör torkas i torkskåp eller på torkställning för att inte riskera att förstöras.


 tumla kläder

Visst är torktumlare bra. Inget behöver hängas och handdukar och andra tunga tyger blir torra och härligt fluffiga på nolltid. 

Men långtifrån alla kläder och textilier mår bra av att tumlas och du kan rentav råka förstöra dina favoritkläder om du stoppar dem i torktumlaren.

Här är 7 plagg som bör torkas i torkskåp eller på torkställning i stället: 

tumla kläder underkläder

Annons

1. Behåar

Dessa underkläder ska hållas långt ifrån torktumlaren eftersom värmen skadar både elasticitet och form. Faktiskt gör du rätt i att inte hänga upp din behå på tork heller, det bästa sättet att torka den är att låta den ligga på ett plant underlag.

Läs också: 9 oväntade besvär du kan få av din behå!

2. Strumpbyxor och tights

Det ömtåliga nylonmaterialet krymper av värmen och dessutom är sannolikheten stor att de trasslar ihop sig. Har du någonsin försökt att få på dig ett par strumpbyxor med en stor knut på? Tro oss, du vill inte testa…

3. Badrumsmattor

Och alla andra mattor med gummiunderlag för den delen! Gummit är jättebra för att minimera risken för att dratta omkull på en matta, men samma livräddande lim klarar inte sig lika bra i torktumlaren och kan till och med smälta ihop till små bitar. Låt bli torktumlaren och och låt den torka på ett stativ i stället.

tumla kläder badkläder

4. Badkläder

Ironiskt nog klarar de värmen på stranden, men torktumlarens varma ångor klarar de inte. Spandexmaterialet kommer att slitas och gå sönder så låt badkläderna torka någon annanstans. Om du har kläder med lite spandex på, kanske ett par jeans, är det dock ingen fara.

Läs också: Bildextra: 10 baddräkter du INTE vill ha på dig!

5. Kläder med utsmyckning

Med utsmyckning menar vi paljetter, stenar och andra detaljer på dina kläder. Dessa mår inte bra av att torkas i torktumlaren och här kan det dessutom bli dubbelfel eftersom dessa plagg riskerar att skava och skada andra plagg i torktumlaren om du torkar mer än ett åt gången. Häng upp dem i stället!

illaluktande-skor-puff

6. Joggingskor

Värmen kan krympa gummit och förstöra stötdämpningen och alltså göra dina sköna joggingskor mer eller mindre värdelösa. Låt dem torka i rumstemperatur i stället. 

7. Plagg med varningssymbol

Det kan tyckas uppenbart, men även om du tycker att du har stenkoll på vilka kläder som kan tumlas eller inte är det en bra idé att dubbelkolla tvättrådsmärket – speciellt om du inte är helt säker på vilken sorts tyg dina kläder är gjorda av. Om det dessutom finns en kemtvätt-symbol på plagget är det antagligen av en anledning…

Läs också: Vet du vad alla tvättsymboler betyder?

Källa: Good Housekeeping. Artikeln har tidigare publicerats jos våra vänner på Allers av Malin Perlheden.


(58)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…