Annons
Annons


Vad trivs vid torra skuggan?

Marken intill huset är torr, så välj växter med omsorg. Lökväxter funkar perfekt, liksom vintergröna marktäckare och robusta prydnadsbuskar.


Rödbladig fläder är vacker hela växtsäsongen med sitt mörka bladverk.

Mörkbladig fläder är vacker också när blomningen är över, tack vare sitt fina bladverk.

MR_2008_13_LD

‘Mrs T Lundell’ är en italiensk klematis som blommar från juli och långt in på hösten.

MR_2010_52_HR

‘Shirley’, en charmig tulpan med lång blomningstid.

shutterstock_246620383

Skuggröna är en perfekt marktäckare som är fin året om.

Fråga:

Jag har en rabatt i väster som skuggas till viss del av häck och träd, zon 1. Rabatten är ca 4 m lång och knappt meterbred längs med hus med rött tegel.

Jag vill gärna ha en vintergrön rhododendron i mitten av rabatten samt två mindre buxbom som redan finns där men som kan flyttas.

Annons

Vilka tips på växtval har du? Jag vill att det blommar/lyser upp så mycket som möjligt under vår/sommar.

Gilla Allas.se på Facebook

Victoria

Svar:
Tyvärr trivs inte rhododendron intill hus, där dräneringen och takskägg som hindrar regn att nå marken gör läget mycket torrt. Rabatten är också smal, vilket är väl trångt för att rhododendron ska kunna utvecklas optimalt. Finast blir rhododendron om den växer lite fritt, men i halvskugga. Kanske kan du plantera ett buskage så att det syns från huset? Det finns massor av sorter, välj efter din favoritfärg.Men det finns ju mycket annat tåligt och snyggt och som blommar längre! Som bas kan du ha marktäckande skuggröna, Pachysandra terminalis, som är vackert grön hela året. Också har du ju buxbomarna som också är vintegröna. Plantera sedan massors av vårlökar som tulpaner och narcisser som lyser upp tidigt på våren.
För höjd och mer blomning föreslår jag mörkbladig fläder, SambucusBlack Lace‘ som inte blir så stor. En slingrande klematis därtill gör rabatten komplett,  italiensk Viticellaklematis ‘Mrs T Lundell‘ blommar från juli och långt in på hösten.
Fördelen med halvskuggan är att blomningen pågår längre. Färgmässigt funkar vitt, blått och rosa nyanser bäst i det silande ljuset. Varma färger som rött och gult behöver mer ljus för att riktigt stråla.
 Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…