Annons


Tips på klättrande växter!

Flera klätterväxter är suveräna på att snabbt etablera sig och skapa lummig grönska. Bokharabinda skapar blomstrande gardiner på bara några år och kaprifolen doftar sensuellt i sommarnatten.


Ingen dum idé att piffa upp en kal veranda med lummig grönska. Men vilka växter klarar utmaningen?

Fråga:
Jag har byggt en veranda med stora jordbehållare undertill så att två klätterväxter på var sida ser välkomnade ut när man kommer hem. Jag har planterat en klematis som frodas, nu undrar jag om du kan rekommendera någon mer klätterväxt på detta knepiga läge ?

Annons

Svar:
Det ser ut om att regnvatten når ner mellan spjälorna, så fuktmässigt ska det inte vara något problem för en växt att överleva. Men hur ser jorden ut? Det är ju  avgörande för växtvalet. Jag föreslår här tre växter som ställer små krav på jordmån och växer till frodiga, vackra klätterväxter på en säsong.

Det finns många spännande kaprifoler, blomsterkaprifol, Lonicera x heckrottii, doftar kryddigt.

Tips på klättrande växter:

*Humle; frodig och vacker med söta kottar som stort prydnadsvärde (OBS, se till att du får en honsort som ger kottar, humle är tvåbyggare, hanplantorna får inga kottar). Härdig till zon 5.
*Kaprifol: vackra blommor och frodigt bladverk. Vissnar inte ner varje säsong, utan börjar om på gamla kvistar vilket kan vara en fördel i detta lite besvärliga läge. Härdig till zon 3-5 beroende på sort.
*Bokharabinda: växer frodigt och blommar med vita skyar från juli långt in på hösten. Härdig till zon 2.

Av Karin Elmberg

Läs också: 10 fina – och lättskötta – växter för amplar och piedestaler


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…