Annons


Våffelrapporten: Vad är grejen med våfflor och snö?

Fras, säger det när den perfekt gyllene, nygräddade läckerbiten når munnen. Fras igen. Och värme och ny ork sprider sig i trötta kroppar, stora och små. Det kallas våffelmagi. Så, dags för backen igen!


Elden sprakar, våfflor frasar, vantar hänger på tork, det doftar mys på stämningsfulla våffelstugan Persgården, mitt i skidbacken i Kläppen i Sälen i Dalarna Och vi frågar Olivia Wright, Förste Våffelmästare och chef i den gamla trästugan:

Vad är grejen med snö, vinter, skidor och våfflor? Varför gifter de sig så bra?

Våfflor går ju hem hos alla, barn, vuxna, alla älskar våfflor! Det blir en särskild känsla att äta något varmt som är sött och gott när man varit ute i backen. Det är helt perfekt.

Din favoritvåffla?

Jag tycker om den klassiska, med hallon o grädde.

Annons

Förste Våffelmästare Olivia Wright.

Hur gör ni era våfflor?

Vi gör egen smet, men receptet är hemligt, från 1930-talet. Men det är bakat med mycket kärlek, så mycket kan jag säga.

Vilken våffla är mest poppis?

Jordgubb går hem hos alla. Och barn tycker om den med nutella.

Har du träffat någon som inte gillar våfflor?

Nej, jag tror faktiskt inte det.

Hur ska en perfekt våffla vara?

Den ska vara frasig. Det är viktigt att ha i den tillräckligt länge, den ska ju inte bli bränd, men den måste få den här frasigheten. Och tar man den för tidigt så blir den sumpig, blek och kan lätt bli degig, så den smakar pulver nästan. Det är en konst att få det exakt, faktiskt. Och så är det mängden smet förstås, har man i för mycket smet blir den ju för tjock, och då rinner smeten ut.

Våffelstugan Persgården mitt i backen.

Och på tallriken, hur ska våfflan se ut för att vara helt perfekt?

Gyllenbrun, med ett krispigt utseende.

Salta våfflor, lite mer matiga, har ni också, med renkött till exempel. Är de populära?

Många testar, och blir positivt överraskade tror jag. Det är ju mer matigt då. Som en bra lunch.

 

Av Agata Garpenlind Cronqvist

Foto: Agata Garpenlind Cronqvist

Familjen Andersson-Larsson från Västerås våffelmyser vid härden på Persgården.


(19)
(0)



Annons


Annons

Laddar nästa sida…