Annons
Annons


Vågar jag äta mat efter att datumet gått ut?

Ungefär hälften av all mat som produceras slängs! Oftast sådant som fortfarande är helt okej att äta. Med rätt kunskap undviker du att kasta i onödan.


Vad betyder datummärkningen?

Mat blir inte farlig efter bäst före-datum om den har förvarats rätt. Ett enkelt sätt att minska svinnet är därför, att först titta, lukta och smaka på maten. Våga lita på dina sinnen – om maten verkar okej går den bra att äta!

Annons

Bäst före-datum
Bäst före-datum handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert, utan till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet, det vill säga smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd. Det som händer efter bäst före-datum är alltså att kvaliteten så småningom blir sämre. Men maten kan fortfarande vara fullt ätbar.

Bäst före-datum gäller om varan har förvarats på lämpligt sätt. Många gånger står det på förpackningen vad som är lämplig förvaring. Om till exempel temperaturen spelar roll för hur länge ett livsmedel håller ska det stå på förpackningen, exempelvis ”kylvara, förvaras vid högst +8 °C”. Ju kallare ett livsmedel förvaras desto längre håller det. Om man förvarar maten vid +4-5 °C håller den därför betydligt längre än om den förvaras vid +8 °C.

Bäst före-dag gäller obruten förpackning, men även en öppnad förpackning kan hålla efter bäst före-datum. Ett öppnat mjölkpaket som inte stått framme så länge i rumstemperatur kan till exempel hålla flera dagar efter bäst före-datum.

Sista förbrukningsdag
Sista förbrukningsdag används på livsmedel som tillverkaren bedömer kan försämras snabbt och bli en hälsorisk. Det är den sista dag som tillverkaren går i god för att ett livsmedel kan ätas eller drickas utan fara för hälsan.

(Livsmedelsverkets rekommendationer kring datummärkning)

I veckans nya Allas har vi ett reportage, av Hélène Lundgren och Helena Bévengut-Lasson, om Sveriges första matsvinnrestaurang – Rude Food i Malmö.

Foto: Helena Bévengut-Lasson

Foto: Helena Bévengut-Lasson

Vi tittar bara på bästföredatum och vi luktar inte längre på mjölken. Det är skillnad på bästföre- och förbrukningsdag. Vi måste lära oss att läsa på etiketterna, och tänka på vad vi slänger, säger initiativtagaren Zeenath Hasan som räddar överbliven mat som skulle hamnat i soporna och förvandlar dem till god mat.

Läs mer om Rude Food och andra liknande projekt:

Rude Food i Malmö

Rub´n´Stub i Köpenhamn

Iss mich i Wien

In Stock i Amsterdam

Och här får du mer information om matsvinn och vad du kan göra för att minska problemet:

Livsmedelsverket – så tar du hand om maten och minskar matsvinnet.

Allwin tar hand om matsvinn och har distribuerat en miljon portioner mat till hemlösa och utsatta människor.

Anna Maria Corazza Bildts projekt ”Basta till matsvinnet”

Fakta och statistik om matsvinn

LÄS OCKSÅ


(31)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…