Annons
Annons


Vampyren – 2000-talets populäraste monster!


vampyrexpert

Anna Höglund – Sveriges enda akademiska vampyrexpert. © Mediabruket

Vampyren. Inget monster är så populärt just nu. Men samtidigt som vampyren blivit mainstream har det länge funnits människor som har ett intimare förhållande med vampyren. I kvällens K special möter vi några av dem som lever och dör med de levande döda.

Annons

Rebecca Ljungren var lång, smal och mobbad i högstadiet. En dag upptäckte hon Twilight – en bok och en filmserie som bespottas av kultureliten. Serien har anklagats för att göra unga kvinnor handlingsförlamade. För Rebecca var det precis tvärtom. Hon såg styrka hos huvudpersonen, och inspirerades.

Vampyrdoktor
Anna Höglund är Sveriges enda vampyrexpert på akademisk nivå. Hon är doktor i litteraturvetenskap och har skrivit en avhandling om vampyrkulturen och dess fans, särskilt kvinnor. Enligt evig kulturjournalistisk elitism så är kvinnor förtappade varje gång de låter sig slukas av populärkultur – vare sig det handlar om Madame Bovary, the Beatles eller Twilight, menar Anna Höglund.

Fanträffar och bal
Vi följer Rebecca Ljunggren under en höst då hon lever nära Twilight. Då hon går på filmpremiär, läser böckerna och hänger med Twilightvännen. Och vi reser med Anna Höglund till New Orleans, vampyrens Metropolis ända sedan författaren Ann Rice skrev sin vampyrkrönika som filmatiserades här. Anna reser dit för att träffa de mest inbitna fansen och för att gå på den stora vampyrbalen.

K special – Vampyrens hjärta: Fredag 2 nov, kl 20.00. SVT2

 

 

 

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…