Annons
Annons


Vänd kylskåpet upp och ned i sommar!


Kylskåpen är rena upp-och-nedvända världen!

Kylskåpen är rena upp-och-nedvända världen!

Över 700 ton mat slängs i svenska hushåll per år*. Det är 81 kg per person. Mycket, upp till 35 procent, slängs helt i onödan.

Men mat blir också dålig i onödan bland annat för att vi förvarar den fel. Lösningen? Vänd kylskåpet upp och ned i sommar menar Svenska Kyl och värmepumpföreningen.

Annons

Miljöproblem
Matsvinn är ett stort miljöproblem, men också ett problem för den egna plånboken. Vi slänger mat som aldrig förr, ofta utan att lukta eller smaka på maten innan den åker i soporna. Men vi hanterar också livsmedel på ett felaktigt sätt och låter den bli dålig i onödan. Ett stort problem är att vi har noll koll på kylskåpstemperaturen och att många svenska kylskåp faktiskt är ”felvända”.

Maten på fel ställe
Många kylskåp i svenska hem har några år på nacken och saknar avancerade fläktsystem som cirkulerar luften i skåpet. Det innebär att det är klart kallast i nedre delen av kylskåpet och varmast upptill. Så, vad innebär det? Det innebär att det allra flesta av oss förvarar potatis, sallad och frukt där temperaturen är som lägst och känsliga produkter som leverpastej och mejerivaror där det är som varmast. Det kan skilja upp till fem grader mellan hyllorna därhemma.

– Så som kylskåpen är uppbyggda verkar det mest logiskt att förvara potatis, grönsaker och dylikt i lådorna längst ned, vilket i äldre kylskåp faktiskt kan vara rent förödande om man är rädd om sina livsmedel. Vänd på kylen, det är mitt råd, säger Per Jonasson på Svenska kyl och värmepumpföreningen .

Noll koll på tempen
Var fjärde svensk man och var tredje kvinna uppger att de inte har någon aning om vilken temperatur ett kylskåp bör hålla. Bara drygt hälften av både män och kvinnor vet hur många grader det är i deras eget kylskåp.

Temperaturen i ett kylskåp bör vara mellan fyra och fem grader för att livsmedlen skall uppnå maximal hållbarhet och hygien. Många har alldeles för varmt i sina kylskåp hemma. Men med rätt temperatur vid rätt tidpunkt och på rätt plats så blir både vi som individer och miljön vinnare på sikt.

Så länge håller följande livsmedel vid förvaring vid +4 grader*:

  • Mjölk – sju dagar efter bäst-föredatum (nästan dubbelt så länge som vid +8 grader)
  • Kokt pasta – Minst fem dagar
  • Kokt ris – Minst fem dagar
  • Yoghurt – sju – tio dagar efter bäst-föredatum
  • Tomater – Mår bäst vid förvaring kring +14 grader och skall alltså inte alls förvaras längst ned i kylskåpet!

*)siffror från Naturvårdsverket

 


(2)
(0)


Annons

  • Matahl

    Är inte säker på att kompressorn gillar att vara upp och ned 😉


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…