Annons
Annons


Vanligaste julfarorna för våra husdjur!

Under julen finns många risker för matglada och nyfikna hundar och katter. Husse och mattar får tänka några steg före sina fyrfota vänner för att inte julefriden ska brytas.


 

farligt-for-djur-jul

Både hundar och katter lever farligt under jul- och nyårshelgerna. En hund kan i obevakade ögonblick utan problem svälja en hel julskinka eller saffranslängd och det kan innebära stort obehag för hunden.

Annons

– Låt inte julmaten stå framme obevakad, och se till att hunden inte når godsaker som mörk choklad som är väldigt giftigt, berättar Lena Bjurström, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Ovana ger oväntat maginnehåll
När du besöker släkt och vänner får du också komma ihåg att de kanske inte är lika vana att ställa undan mat och annat som kan fresta hunden.

– Det är inte bara mat som lockar, berättar Lena. Man upphör aldrig att förvånas över alla de saker som plockas ut ur hundmagar: strumpor, underkläder, legobitar och andra små leksaker.

Hundarnas skadetopplista:

 1. Mörk choklad – Choklad innehåller teobromin, ett ämne som är väldigt giftigt för hunden. Mörk choklad har hög halt av teobromin och redan små mängder kan vara livshotande.
 2. Julskinka – Hunden mår inte bra av fet och salt mat. Den kan i värsta fall bli saltförgiftad eller få inflammation i bukspottskörteln.
 3. Jäsande degar – Saffransdegar som slukas hela kan orsaka alkoholförgiftning
 4. Russin & Nötter – kan vara giftigt för vissa hundar och stora nötter med skal kan fastna i tarmen och orsaka stopp
 5. Levande ljus- en viftande svans och ett omkullvält ljus kan sluta i katastrof
 6. Kylarglykol – är sött och hunden slickar gärna i sig vätskan. Redan små mängder är livsfarliga och misstänker du att hunden fått is ig glykol ska du genast ta hunden till veterinär.
 7. Paketsnören – om hunden tuggar i sig snören, vilket är lätt hänt för en lekfull hund , kan det orsaka allvarliga och till och med livshotande skador i tarmkanalen.
 8. Julgranspynt – Välj djurvälnigt pynt, krossad glaskulor kan ge elaka skärsår i trampdynorna.

Julväxter fara för katten
För katten är julen med glitter, gran, prassligt papper och krusiga snören spännade. Men risken ökar också för att katten tuggar i sig olämpliga saker som kanske fastnar i svalget eller magen och orsakar skador på tarmarna.

– Jag slutar aldrig förvånas över vilken mångfald av saker som opereras ur kattmagar, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring. Förutom paketsnören nämner hon garntrådar, påsklämmor, kattleksaker och nötter som exempel.

Ordna en lugn och säker jul för katten
En försiktig katt kan bli stressad om det kommer mycket gäster under julen. Gör ett avskilt utrymme där den kan få lugn och ro, där katten får sin bädd och där den kan äta och dricka.

Katternas skadetopplista

 1. Julväxter och liljor– katten smakar gärna på välluktande växter. Flera är giftiga för katten och särskilt liljeväxterna Lilium och Hemerocallis som kan ge livshotande njurskador. Se hela listan på agria.se Andra giftiga julväxter.
 2. Paketsnören och glitter – om katten tuggar i sig snören kan de orsaka allvarliga och livshotande skador i tarmen. Det krävs kirurgi och normalt måste tarm tas bort men det är inte alltid katten klarar sig. Lek gärna med katten men ta bort alla snören när du inte har uppsikt.
 3. Glykol – den söta glykolen kan vara frestande att smaka. Om katten fått glykol på pälsen får de i sig vätskan när de slickar sin päls ren. Glykol är mycket giftigt och kommer katten inte under behandling genast dör den av njursvikt
 4. Levande ljus – en svängande svans eller nyfiken nos med morrhår tar lätt eld. Lämna inte katten utan uppsikt i rum med tända ljus och låt inte katten hoppa upp där det finns ljus. Numera finns det riktigt fina elektriska ljus som alternativ.
 5. Julgran och granvatten – katten kanske gärna klättrar i granen – se till att den är säkert fast och använd helst inte julgranskulor i glas som kan gå sönder och orsaka elaka skärsår. Se också till att inte katten kan dricka vattnet i julgransfoten.

LÄS OCKSÅ


(108)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…