Annons
Annons


Vanligt med fel i moderna bilar


Inför vintersäsongen brukar vi vara lite extra måna om att se om bilen. Spolarvätska och däck är kanske de två vanligaste säkerhetskontrollerna som vi gör på egen hand. Men det finns anledning att kontrollera även andra viktiga funktioner i bilen inför det osäkra väglaget som den svenska vintern för med sig.

Annons

Helt färsk statistik* från Besikta bilprovning visar att över vart femte svenskregistrerat fordon av årsmodell 2002 eller senare, har någon form av avvikelse i bromssystemens elektroniska säkerhetssystem. Avvikelserna har upptäckts i fordon som genomgått en utökad kontrollbesiktning som även inkluderar kontroll av bilens elektronik. Att en avvikelse visar sig i bromssystemen kan bero på att en ABS-givare är ur funktion eller att det uppstått ett avbrott i ABS-systemets strömförsörjning. Dessa brister kan leda till att det låsningsfria bromssystemet inte fungerar som avsett och kan innebära att det uppstår ett olyckstillbud vid en inbromsning eller undanmanöver, framför allt då det råder halt väglag.

Anmärkningsvärt är också att drygt var tionde bil har problem med krockskyddet som reglerar krockkuddar, som i sin tur kan medföra att krockkudden inte löser ut vid kollision.

Besikta bilprovnings tips inför vintern:

Gör en elektronikkontroll av ditt fordons säkerhetssystem. För ett par hundralappar får du ett bra konditionstest av viktiga säkerhetsfunktioner i bilen, som kanske inte kontrolleras per automatik vid en vanlig service.

Kontrollera vindrutetorkarnas blad så att de är effektiva.

Fyll på spolarvätska som klarar köldgrader.

Gör en däckkontroll. Mönsterdjupet på vinterdäck ska enligt lag vara minst 3,0 millimeter och kan enkelt mätas med en särskild mönsterdjupsmätare som finns att köpa på ett flertal ställen. De flesta däck har också nu för tiden mönsterdjupsvarnare som visar när däcket är i nivå med den lagliga gränsen för däckslitage. Kontrollera även att däcken är monterade på rätt sätt, felmonterade däck kan innebära ett sämre väggrepp. Många däck har en rotationsriktning, detta gäller framför allt dubbfria vinterdäck.

Bilens ljus är förstås också extra viktigt vintertid. Gör en snabbkoll en gång i månaden att dina strålkastare och lyktor fungerar som de ska, även helljuset.

Se till att ha varningstriangel, liten snöskyffel, reflexväst och varma filtar till hands i bilen om något skulle hända på vägen.

* Statistiken baseras på kontroller av 1312 personbilars elektroniksystem under 2014. De kontrollerade bilarna är av årsmodell 2002 eller nyare. Bilarna är slumpmässigt utvalda på någon av Besiktas 63 besiktningsanläggningar i Sverige.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…