Annons


Vännerna om ”Loffe”: ”En sån man ville vara”

En varm man med mycket humor och många talanger. Så minns vännerna Janne "Loffe" Carlsson.


Janne ”Loffe” Carlsson. Bild: IBL

Janne Carlsson blev ”Loffe” med hela svenska folket efter rollen i TV-serien ”Någonstans i Sverige”. Men han kunde blanda farser med tyngre drama, var en internationellt respekterad musiker och ställde ut egen konst. Det fanns många fler sidor av Janne ”Loffe” Carlsson än det skrockande skrattet som under en tid blev hans kännetecken som programledare.

Annons
Sven Melander ska medverka i SR:s

Sven Melander. Bild: Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Sven Melander, 69 minns en skådespelare som var oerhört noggrann och känslig men som ändå lyckades få skådespeleriet att se oerhört lätt ut.

– Han var helt enkelt en sån man ville vara, säger Sven Melander till TV 4.

Melander talar även om bredden i ”Loffes” repertoar.

– Som alla andra stora skådisar var han oerhört lyhörd och duktig på nyanser. I Repmånad så gjorde han en figur och i Stig Claessons (Vem älskar Yngve Frej) gjorde han en helt annan.

– Han var väldigt, väldigt mångsidig.

Många sidor

En av Janne Carlssons många begåvningar var musikaliteten. Bland annatgjorde han minnesvärda insatser som innovativ trummis i skarven mellan 1960- och 1970-tal. Då höll Carlsson till exempel i trumstockarna när Pugh Rogerfeldt spelade in klassiska albumet ”Ja, dä ä dä”. I supertrion ingick även Georg ”Jojje” Wadenius. Trion återförenades för en turné så sent som 2006.

”Loffe” är ett respekterat namn i musikerkretsar och Janne Schaffer minns en god vän.

– Vi var goda vänner och det man tänker på med Janne var hans bullriga skratt och burleska humor. Han berättade många roliga historier med oväntade slut. Men han hade också väldigt nära till gråten, det var en känslig kille, säger Janne Schaffer till SVT.

Christina Schollin, 79 var en av deltagarna i ”Stjärnorna på slottet” tillsammans med ”Loffe” i SVT 2008. Hon minns en djup och andlig person.

– Jag tyckte att det var väldigt intressant att höra honom berätta om det eftersom det inte är många som förknippar honom med den livsfilosofin. Och min man Hans har ju jobbat med honom tidigt, väldigt mycket. De var ute på turné tillsammans bland annat. Det var jättetråkigt att höra att han inte finns mer, det tycker vi båda, säger Christina Schollin till Aftonbladet.

Kalle Lind minns en mångfacetterad artist. Bild. IBL

”Omöjlig att sammanfatta”

Janne ”Loffe” Carlsson hann med mycket. Och ett bestående intryck är just att han var så mångfacetterad i sitt uttryck och sin begåvning. Kulturarbetaren, På spåret-deltagaren och sommarprataren Kalle Lind, 42 menar att ”Loffes” gärning är omöjlig att sammanfatta eftersom repertoaren var så bred. Det fanns dels den ”höhöiga” programledaren med ”Är man glad ska man sjunga” och hängde korv om halsen på folk i TV .

– Det var ganska flasigt och frejdigt, säger Kalle Lind som även minns klassiska skådespelarinsatser i Göta Kanal till exempel.

– Det var där han lanserade uttrycket ”Nu har de skitit i det blå skåpet” för en bredare publik, hävdar Kalle Lind.

Men parallellt med de här folkliga framgångarna hade ”Loffe” till exempel lirat trummor med världsnamn som Dexter Gordon och Jimi Hendrix och spelat helt andra roller i filmatiseringarna av Stig ”Slas” Claessons böcker.

– Där spelade han oerhört nedtonat, närvarande och ömsint och det gjorde han i fler än bara de rollerna.

– Han var svår att få ihop på det sättet. Han var så oerhört profilerad i den här höhö-iga rollen, och älskade lattjo och tjo och tjim. Samtidigt hade han inga problem att ta bort det när något annat krävdes.

Sammantaget är det en livsgärning som är väl värd alla hyllningar.

– Ja, har man man arbetat i hela sitt liv för att vi andra ska få lite kul så tycker jag att man är väl värd en hyllning, säger Kalle Lind.

Janne ”Loffe” Carlsson in action 1985. Bild: IBL

Av Henrik Högström


(47)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…