Annons
Annons


Var femte kvinna rädd för elverktyg


Enligt en undersökning anser var femte kvinna att hantering av elverktyg är det mest riskfyllda momentet i samband med hemmafix. 15 procent av landets kvinnor hämtar också kunskap om hur renoveringar ska utföras genom att titta på TV-program.

Annons

TV-program med fokus på hemmafix och renoveringar har blivit omåttligt populära under de senaste åren. Skanskas undersökning Säkerhetsbarometern visar att många kvinnor också anser att kändisfixarna är en viktig källa till kunskap. Närmare var sjätte  svarar att TV-programmen lär dem hur de ska utföra hemmafix på rätt sätt. Programmen uppskattas alltså av många tittare, men Rikard ”Säkra Snickaren” Andersson, huvudskyddsombud på Skanskas projekt Nya Karolinska Solna, menar att säkerheten ofta bortprioriteras i rutan när man lär ut hur olika renoveringar ska genomföras.

Gilla Allas.se på Facebook

Det är oroande att säkerheten får så pass lite utrymme i hemmafix-programmen med tanke på hur många som faktiskt hämtar sin kunskap därifrån. Bland annat har jag lagt märkte till att kändisfixarna arbetar med sågklingor utan skydd i form av kåpor. I flera avsnitt använder man också stege i situationer där en arbetsbock hade varit ett betydligt säkrare alternativ, säger Rikard ”Säkra Snickaren” Andersson och fortsätter:

– Jag har också sett flera exempel där hantverkarna inte använder skyddsglasögon i hemmafix-programmen när de arbetar med elverktyg. Sedan Skanska införde obligatorisk användning av skyddsglasögon har ögonskadorna minskat med mer än hälften. Därför kan jag inte nog belysa vikten av att vara noga med att använda just skyddsglasögon för att undvika förödande skador.

När det kommer till hantering av just elverktyg undersökningen att 17 procent av svenskarna ser detta som det mest riskfyllda momentet i samband med hemmafix. Framförallt är det kvinnorna som drar sig för att använda borrmaskinen och sticksågen. Fler än var femte kvinna, 21 procent, tycker att eldrivna verktyg är det moment som är mest förknippat med risk vid renoveringar hemma.

– Det är självklart bra att så många kvinnor har respekt för elverktygen och iakttar försiktighet. Men med rätt utrustning och kunskap så tycker jag inte att man ska känna sig orolig över att dra igång maskinerna. Om du har koll på säkerheten så kommer det att gå galant med sticksågen i sommar, säger Rikard Andersson.

Arbeta säkert med elverktyg – Säkra Snickarens bästa tips:

• Lär dig maskinerna – Läs bruksanvisningen noggrant innan du använder elverktyg som du inte har arbetat med tidigare

• Håll koll på materialet – Spänn fast brädan du arbetar med, exempelvis med ett par tvingar, så att materialet sitter ordentligt fast

• Använd rätt skydd – Bär alltid skyddsglasögon, arbetshandskar, rejäla skor och långbyxor för att undvika skador

• Ha koll på kablar och sladdar – Lägg exempelvis maskinens kabel runt axlarna för att undvika att du trasslar in dig

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…