Annons
Annons


Var femte svensk cykelpendlar dagligen


dfsd

 
Cykeltrenden håller i sig i Sverige

Den nya Sifo-undersökningen visar att nästan var femte svensk tar cykeln till jobb, skola eller universitetet minst en dag i veckan.

Andelen cykelpendlare ligger stabilt högt under sommarhalvåret: var femte svensk, eller 19 procent cykelpendlar minst fyra dagar i veckan till skola, jobb eller universitet, enligt den nya Sifo-undersökningen gjord på uppdrag av branschorganisationen Svensk Cykling.

Annons

Även under vinterhalvåret fortsätter dessutom många svenskar att cykla – hela 18 procent cykelpendlar en eller flera dagar i veckan, och elva procent cyklar minst fyra dagar i veckan under vinterhalvåret.

På senare tid har också intresset för cykling som motion exploderat i landet. Det märks inte minst i det massiva intresset för cykelmotionslopp i landet.

Att så många cyklar idag räcker dock inte om Sverige ska bli en riktig cykelnation.

– Då måste kommuner, län och regioner på allvar börja leva upp till målen för ökat cyklande. Var femte cykelpendlar men endast småsmulor av pengarna går till utbyggnad och drift av cykelinfrastruktur. Alla talar sig numera varma för cykling, men det händer alldeles för lite, säger Klas Elm, ordförande Svensk Cykling.

Svenskar i alla åldrar över hela landet cyklar, men högutbildade cyklar ännu mer. I denna grupp cykelpendlar 34 procent minst en gång i veckan till skola, jobb eller universitet under sommarhalvåret, jämfört med genomsnittet där siffran alltså är 28 procent.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…