Annons
Annons


Var fjärde har inte simmat 200 meter


Mer än var fjärde svensk uppger att de inte har simmat 200 meter under de senaste tio åren. Risken är stor att de inte skulle klara sig vid ett nödläge. I juni drunknade 21 personer i Sverige, vilket är en kraftig ökning jämfört med förra året.

Annons

Enligt en undersökning uppger mer än var fjärde svensk (28 procent) att de inte har simmat 200 meter under de senaste tio åren. Att klara av att simma 200 meter bukar anges som mått på riktig simkunnighet.

Gilla Allas.se på Facebook

Trots ett halvdant väder var juni en mycket svart månad sett till drunkningsstatistiken. I år omkom 21 personer, förra året var siffran 14. Till och med juni månad i åt har totalt 50 personer drunknat, varav 41 var män, enligt Svenska Livräddningssällskapets statistik.

En tidigare undersökning visade att endast hälften av svenskarna skulle klara av att livrädda någon som håller på att drunkna. Män anser sig bättre på livräddning än kvinnor. Sex av tio män anser sig kunna livrädda någon som håller på att drunkna. Fyra av tio kvinnor svarade ja på samma fråga.

Fråga: När simmade du 200 m senast?

Senaste året 34%

Senaste 2-5 åren 25%

Mer än 5 år sedan 13%

Mer än 10 år sedan 20%

Har aldrig simmat 200m 8%

Källa: If

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…