Annons
Annons


Var kan jag få tag i ingredienserna till syltan?


Sylta

 

När min mamma lagade pressylta använde hon grishuvud som hon kokade. Då fick hon både griskinderna och stora svålar. Själv använder jag bland annat sidfläsk och kycklingfilé. Nu funderar jag på om det går att få tag i griskinder? Finns det även lite större svålar att köpa, eller har du något annat knep för att få syltan att hålla ihop?

Annons

Heléne F

 

Elisabeth svarar:

Ambitiöst att laga egen pressylta, tycker jag, men till julen är ju ofta matlagningsglädjen lite utöver den vanliga. Pressylta kan lagas i god tid och fungerar utmärkt att frysa. Då bör man krydda den lite extra, eftersom kryddsmaken försvagas under själva frysningen.

Griskinder finns att köpa, oftast i specialbutiker, men är i regel en beställningsvara. Fråga, så är jag säker på att de kan skaffa dem till dig, speciellt nu till jul. Enligt de uppgifter jag har väger en griskind ca 500 g. Det har blivit en rätt populär styckningsdetalj i kockvärlden, så vi får se mer av den framöver, även i hemmen. Förutom till sylta används griskind bräserad eller kokad i fett, confiterad. Även lite större svålar kan du beställa i din butik.

Annars kan du använda en rejäl bit bogfläsk med svål. Koka den först och använd den svålen (och köttet också förstås) till syltan. Vissa använder även enbart späck i skivor, i stället för svål. Det kanske kan vara något för dig att prova.

 

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…