Annons
Annons


Vår kärlek har inga gränser: Barn välkomnar barn till Sverige!

Krig och bomber har varit deras vardag, skräck deras följeslagare. För oss i trygga Sverige kan det vara svårt att ta till sig allt vad dessa flyktingbarn gått igenom. Men våra barn förstår, vilket de fick chansen att visa i ord och bild.


barn-valkomnar-barn

Det svåra och roliga var att välja mellan alla fina bidrag

Barnen ser saker på ett helt annat sätt

AV AGATA GARPENLIND CRONQVIST FOTO: SHUTTERSTOCK, IDUS FÖRLAG TECKNINGAR UR BOKEN ”BARN VÄLKOMNAR BARN”

Annons

Alla Sveriges barn var inbjudna att rita och skriva för att välkomna nyanlända barn till Sverige. Resultatet blev boken ”Barn välkomnar barn”. Idén till projektet kläcktes av Ulrika Slottner, ledare för bokprojektet och vd på Idus förlag som ger ut boken.
Hur fick du idén till boken ”Barn välkomnar barn”?
– Jag känner oerhört starkt för alla barn som kommer till Sverige, både ensamkommande och de som kommer med sina anhöriga. Jag började fundera på hur vi skulle kunna hjälpa till.
Barn är kloka, raka och ärliga. De ser saker på ett helt annat sätt än vad vi gör. Så jag ville fokusera på barnen, ge deras syn på saken i en tid då medierapporteringen kring flyktingkrisen oftast är mörk. Då föddes tanken på att göra en bok där barnen kunde välkomna barn som flytt till Sverige.
Hur gick ni till väga med arbetet?
– Genom att göra en tävling där bland annat skolklasser kunde delta hoppades vi att det skulle bli ett bra och roligt projekt i klasserna. Ett projekt där man fick reflektera över hur det känns att komma till ett nytt land och hur man själv skulle vilja bli välkomnad.
Det första var att försöka sprida information om tävlingen. Vi använde framför allt sociala medier. Det var många som delade och informerade vidare. Vi mejlade också ut till alla kommuner och informerade om projektet, samt kontaktade media.
Vad var svårast med arbetet?
– Att nå ut! Helt klart. Först med tävlingen och nu med att boken finns.
Vad har varit mest överraskande?
– Att så många skickade in så fantastiskt fina bidrag. Vi fick över 700 stycken. När alla bidrag kommit in började det svåra men roliga jobbet med att välja bland alla fina bidrag. Vi valde ut 40 bidrag som fick vara med i boken.
Vad har berört dig mest under arbetet?
– Hur underbara, välkomnande och generösa barnen är! Vi har mycket att lära av dem.
Och vad hoppas du boken ska bidra till?
– Att nya barn i Sverige verkligen känner sig välkomna och känner den kärlek som boken förmedlar. Att den bidrar till integration, öppenhet och gemenskap.
Har du fått några reaktioner?
– Vi har fått så många fina mejl och telefonsamtal med tack för att vi startat projektet. Flera skolor, fritids, förskolor och andra barngrupper har hört av sig och berättat om arbetet runt boken och de fina samtal det lett till.
Citat från ett mejl: ”Jag vill bara tacka dig för att du ordnar den fina tävlingen barn välkomnar barn. Vi har haft så många fantastiska samtal kring hur det måste vara att fly och komma till ett nytt land, tack vare tävlingen.”
Det känns verkligen bra. Precis så hoppas vi att denna bok ska fungera. Detta är ju ett ämne som vi verkligen behöver prata om!

Gilla Allas.se på Facebook

Här kan du se exempel på barnens bidrag till boken:

7
Visa bildspel

/
...
Visa mer

 

Så kan du själv hjälpa
* Kontakta din kommun för att få information om vad som görs i din egen kommun och på vilket sätt du kan hjälpa till. Vissa kommuner, bland annat Stockholm, har verksamhet för ensamkommande flyktingbarn, där du kan få hjälpa till med läxor eller delta i fritidsaktiviteter.
* Svenskcoach på nätet. Läxhjälp och språkstöd på nätet. Googla: ”svenskcoach”.
* Röda korset jobbar med volontärer på asylboenden ute i landet. Här kan man söka volontäruppdrag efter län.
* Röda korsets ungdomsförbund har kompisgrupper för flyktingbarn som väntar på uppehållstillstånd eller som nyligen fått det. Gå in på rkuf.se.
* Paddla kajak eller grilla tillsammans är exempel på aktiviteter som anordnas av Kompissverige. Du kan också matchas med en kompis och så hittar ni på något tillsammans.
* Organisationen Internationella bekantskaper sätter svensktalande i kontakt med dem som vill öva sin svenska. Sök på: Bekantskaper
* Invitationsdepartementet hjälper dig att hitta middaggäster eller middagsvärdar, där den ena parten talar flytande svenska och den andra vill lära mer. Kriteriet är att det ska vara gratis. Sök på: Invitationsdepartementet.
* Organisationen Tamam består av volontärer som arbetar för att skapa mötesplatser där unga med olika erfarenheter kan träffas och lära känna varandra. Sök på: Tamam.
* Sök volontäruppdrag på via Volontärbyrån

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…