Annons
Annons


Var med och fira Köttbullens dag!


köttbullens dag

Så goda att de är värda att ha en egen dag!

I dag, 23 augusti, är det Köttbullens dag! Och det ska vi så klart fira! Köttbullen är ju väldigt enkel att tycka om. Den är lätt att värma, passar till det mesta och går hem hos de flesta.

Köttbullen i sig finns i många matkulturer även om vi svenskar gärna vill se den som något typiskt svenskt så är det serveringen med gräddsås och lingon som är det riktigt typiska för Sverige. Köttbullen introducerades hos oss på 1700-talet, tillsammans med kaffe och kåldolmar, efter Karl XII:s återkomst från Osmanska riket.

Annons

Kajsa Warg först
Första gången köttbullen nämns i tryck i Sverige är i Kajsa Wargs kokbok från 1754 men den slog inte riktigt igenom förrän i mitten av 1800-talet då köttkvarnen och vedspisen blev vanliga och underlättade arbetet. Innan dess var köttbullen egentligen en frikadell, en kokt bulle.

Ingen lök
Kajsa Warg tar i sin ”Hielpreda i hushållningen för unga fruentimmer”, upp köttbullar av hackat kött (kalv, men även får- eller oxkött sägs fungera), rivet bröd och ägg. De kryddas med peppar, salt och muskot. Köttbullar innehåller ännu i början av 1900-talet i de flesta kokböcker inte lök.

Idag finns flera varianter med köttbullar innehållande såväl gul lök som rödlök och vitlök, vitpeppar, paprikapulver, tomatpuré och grädde eller mjölk. Ja, man kan i princip smaksätta dem hur man vill.

* Köttbullens dag är enligt vår svenska temakalender som återfinns på temadagar.se

I videon nedan ser du ett enkelt recept på köttbullar. Håll till godo!

httpv://www.youtube.com/watch?v=Y4hktRSXEwo

 


(19)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…