Annons
Annons


Var rädd om avloppen i jul

Under julen brukar det bli mycket matlagning. Tänk på att inte hälla ut fett och olja i diskhon. Det orsakar fettproppar som leder till stopp och i värsta fall översvämning. Och även råttor lockas till ledningarna…


fettproppar i avloppet

Fettproppar i avloppet kan orsaka översvämning och locka till sig råttor.

Reningsverken inom NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) tar emot och renar avloppsvatten från hushåll, industrier och en mängd andra verksamheter. Under senare år har det blivit ett allt större problem med fett som spolas ner i avloppet, inte minst från hushållen.

Annons

–När fett kommer ut i avloppet svalnar det och stelnar. Det fastnar sedan som fettklumpar på rörens insida. När det samlats tillräckligt mycket riskerar det att bli stopp, både inne i fastigheten och ute i ledningarna i gatan. Det kan även leda till översvämningar, säger Pär Gustafsson, avdelningschef för Avloppsrening på NSVA.

Nerspolat fett och matrester i avloppet lockar även till sig råttor.

 

Så här kan du slänga matfett:

• Flytande matfett

Häll gammal matolja i en mjölkförpackning med kork och lägg den i restavfallet. Att just denna förpackning inte kan återvinnas innebär en mindre miljöförlust än igensatta avloppsrör.

• Stekfett

Torka ur stekpannor och kastruller med hushållspapper och släng pappret i soporna som matavfall.

• Stora mängder fettavfall

Om du driver restaurang eller annan livsmedelsverksamhet och har större mängder frityrfett ska du teckna abonnemang för fettunna hos din återvinningscentral. Många verksamheter måste även ha fettavskiljare som avskiljer fett från exempelvis diskvattnet innan det släpps ut i avloppet.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…