Annons
Annons


Var rädd om din hud i vinter – fjällguidens bästa tips


Sol och snö är kul, men skydda huden!

Snö, kyla, sol och hård vind är en prövning för vintersportarens hud. Skydda ditt ansikte, din hud och dina fötter så får du ut mer av åket, oavsett om du är slalomfantast eller hellre spänner på dig skridskor eller längdskidor.

En perfekt vinterdag går hårt åt ett oskyddat ansikte. Luften är torr och vinden kyler mer än vad många vet om. Vita fläckar är tydliga tecken på köldskador och det gäller det att vara uppmärksam på varandra, inte minst på barnen. En viktig del av förberedelserna är att ha rätt utrustning – även i necessären.

Solskydd viktigt
Läpparna är särskilt utsatta på vintern men även näsa och kinder behöver smörjas. Cerat och solskyddskräm är viktigt för att slippa narighet och sår.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

– Jag smörjer alltid in ansiktet med en fet kräm på kvällen och hoppar över att tvätta mig på morgonen innan jag ska bege mig ut. Rakningen är också bäst att spara till kvällen, säger Oscar Almgren, som är professionell fjällguide och expert på snö och de krav som extrema väderförhållanden ställer.

Lagerklädsel
Det kan bli riktigt kallt om det blåser, särskilt när man sitter stilla i liften. Funktionella kläder i flera lager och material som andas, värmer och skyddar mot vind och väta är nödvändigt.

– Ha koll på var närmaste värmestuga finns och ta flera pauser, drick något värmande, ta av pjäxorna och låt fötterna tina upp mellan varven, tipsar Oscar Almgren.

Klipp tånaglarna
Innan första turen är det bra att klippa tånaglarna lagom korta och sätta på skavsårsplåster i förebyggande syfte. På kvällen efter bastun är det skönt att smörja in fötterna med en mjukgörande fotkräm.

Skillnad på män och kvinnor
Män har ofta en grövre hudtyp än kvinnor och ansiktskrämer till män innehåller därför ofta mer fukt och mindre fett. Välj hudvårdsprodukter utifrån din hudtyp. För en torr hud rekommenderas en produkt som innehåller mera mjukgörande ämnen, medan du som har en normal till blandad hudtyp väljer en lättare produkt med mer fukt. Fråga gärna på apoteken vad som är bäst. Här är en webbtest där du enkelt kan ta reda på din hudtyp.

Oscar Almgrens bästa tips:

Compeed skavsårsplåster
– Jag rekommenderar Compeed, det har jag alltid med i mitt första hjälpen-kit.

Tigerbalsam
– Liten burk som är lätt att ha med, bra att ta till för återhämtning av muskler efter långa skiddagar.

Avene Coldcrème
– Vind, kyla och sol torkar ut. Det kan svida rejält efter en lång dag ute. Den här krämen är fet och lite räcker långt. Smörj ansiktet på kvällen och låt bli att tvätta på morgonen.

En bra hudsalva
– Funkar som cerat till läpparna och kan även användas på andra ställen. Lätt att ha med i fickan.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…