Annons
Annons


Var sjunde husdjur är överviktigt

Var sjunde svenskt husdjur lider av övervikt. För lite aktiv träning, fel kost och kastrering uppges vara orsaken till övervikten bland husdjuren.


gloomy british bulldog isolated on white

 

En ny undersökning från Animail visar att var sjunde husdjur lider av övervikt. I Sverige finns i dagsläget ungefär 2 miljoner hundar och katter, vilket i sin tur betyder att 300 000 av dessa är överviktiga. För lite aktiv träning (38 procent), kastrering (35 procent) och fel kost (11 procent) är de vanligaste orsakerna till övervikt bland djuren.

Olämplig människoföda stor orsak till övervikt

Av de som uppgett felaktig kosthållning som orsak erkänner 6 av 10 husdjursägare att de låter sina husdjur smaka för mycket på annan typ av kost än djurmat och 4 av 10 uppger att husdjuret vägrar äta annan kost än den de ger dem.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

– Det är så lätt att bara sticka ut handen och ge hunden eller katten en liten köttbulle här och kanske en liten ostbit där, de blir ju så glada. Men tyvärr är det så att vår mat inte passar våra hundar och katter. Deras foder är balanserade så att de ska få i sig precis det som de behöver för att må bra, säger Karl Prytz, VD för Animail.

Husdjur vill inte träna

Läs även: Träna med hunden och kom i form själv!

Av de husdjursägare som uppgett för lite aktiv träning som orsak till varför deras husdjur är övervikta så säger de flesta (70 procent) att det beror på att husdjuren inte vill träna. Andra svar som förekommer är  att husdjursägaren inte har tid att träna sitt husdjur samt att husdjuret har ont i kroppen och på så vis inte kan träna. En bråkdel har även svarat att de själva inte har lust till träning.

– Genom kortare lekstunder och några längre promenader då och då kan ge husdjuret stor del av den aktiva träning de behöver för att må bra, säger Karl Prytz.

Övervikt och i synnerhet fetma ökar risken för en rad sjukdomar. Bland annat ses en tydligt ökad risk för diabetes (sockersjuka), hjärtsjukdomar, vissa tumörsjukdomar, andningsproblem, och smärtsamma problem i leder och rygg hos feta djur. Överviktiga djur får generellt sett en försämrad livskvalitet och lever i genomsnitt flera år kortare liv.

Träna ihop med hunden

I undersökningen framgår att 63 procent av alla hundägare tar med sig hunden ut när de själva ska träna. Och lika många tränar ihop med hunden flera gånger per vecka.

Svenskar är aktiva människor, vi gillar att röra oss i skog och natur när vi har tid. Så det är glädjande att se att var sjätte svensk hundägare väljer att kombinera sin egen träning tillsammans med sin hund, där både hundägare och hund ges den aktiva träning de behöver för att må bra, säger Karl Prytz.

Populäraste träningsformen tillsammans med hunden är långa promenader eller så kallade Power Walks, därefter kommer löpningen och cyklingen.

Läs även: Träna Caincross med hunden

LÄS OCKSÅ


(2)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…