Annons
Annons


Var snäll mot din hud: Tre bovar i badet!


bad med lödder

Visst är det härligt att bada, men måste det löddra så mycket?

Några enkla misstag i duschen leder ofta till torr och irriterad hud. Flera undersökningar har visat att det inte är nödvändigt att duscha så ofta – upp till 6-7 gånger i veckan – som vi idag gör i västvärlden. Det kan rent av vara förödande för huden.

Annons

– Det har inte någon hälsoeffekt att bada och samtidigt använda skummande tvål på kroppen, även om skönhetsindustrin har försökt att få oss att tro motsatsen i många år. I själva verket bör man störa hudens balans så lite som möjligt, säger professor i bakteriologi Mogens Kilian vid Aarhus universitet.

Gilla Allas.se på Facebook

Men om du fortfarande föredrar att hålla dig till din dagliga dusch eller bad, bör du undvika tre vanliga misstag som kan leda till besvär som torr och irriterad hud.

För varmt och för långt
Enligt skönhetsexperter är temperaturen på badvattnet en av de största syndarna. För hett vatten och långa bad är inte bra, även om det är oerhört frestande under kalla vinterdagar. Det torkar ut huden och gör den irriterad och känslig. Om du vågar, så prova ett varmt bad följt av en iskall avrivning under kalldusch istället. Det ger bättre och hälsosammare värme i kroppen. Den varar också mycket längre.

Torkar kroppen för noggrant
Om du är typen som tar tag i handduken så fort du kliver ut ur badet och nästan gnugga huden torr med en gång, Ska du nog sluta med det och gå lite mjukare tillväga om du har känslig hud, speciellt i ansiktet. Badda istället ansiktet med en kleenex eller mjukt toalettpapper.

Om all fukt avlägsnas direkt från huden efter badet, har huden en tendens att bli torrare. Det blir också svårare för huden att ta upp krämer och oljor.

Hudfarligt lödder
Även om det känns trevligt ren och effektiv med löddrande tvål och schampo, så är det faktiskt inte bra för huden. De flesta av oss älskar när det skummar mycket om tvål och schampo. Visst känner vi oss kanske renare efter allt bubbel, men det torkar ut huden mer än vad som är bra för den. Det som får tvål och schampo att löddra är oftast natriumlaurylsulfat, som både kan skapa irritation och allergier. Använd istället en badolja eller smörj lite kroppsolja på huden, just innan du lämnar badet.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…