Annons
Annons


Var tionde ljuger om sin favoritfilm


Är du ärlig när någon frågar vilken som är din favoritfilm? Fler än var tionde, 11 procent, har enligt en undersökning från SF Anytime ljugit om favoritfilmen när de har fått frågan. Orsakerna är bland annat att man skäms för sin filmsmak och att man vill framstå som mer intellektuell.

Annons

SF Anytime har låtit 1 006 svenskar svara på frågor om film och sina filmvanor, däribland om favoritfilmer. Resultatet visar att det inte är helt ovanligt att någon uppger exempelvis Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet som sin favoritfilm för sedan gå hem och titta på den egentliga favoriten Pretty Woman.

I undersökningen svarar nämligen fler än var tionde, 11 procent, att de har ljugit om sin favoritfilm. Det visar sig också att yngre personer i mycket högre utsträckning än äldre talar osanning om vilken film som är favoriten. I åldersgruppen 18-24 år svarar närmare var fjärde, 24 procent, att de någon gång ljugit om vilken film som toppar deras lista. Motsvarande siffra för dem över 55 år är fem procent.

Att vänner känner varandra bäst och berättar hemligheter sinsemellan stämmer inte alls när det kommer till favoritfilmer. Det är nämligen vännerna som de allra flesta, 39 procent, ljuger för angående vilken film som de tycker är bäst. Arbetskamraternas påstådda favoritfilmer bör nog också tas med en nypa salt då närmare varje fjärde, 24 procent, svarar att de ljuger för kollegorna om detta.

Den vanligaste anledningen till varför svenskarna ljuger om favoritfilmen handlar om en upplevd känsla av omgivningens inställning. Fyra av tio, 41 procent, ljuger för att det känns som att man ”ska” ha vissa filmer som favoritfilmer. Andra anledningar till varför man ljuger är att imponera på omgivningen, att man skäms över sin filmsmak och för att framstå som mer intellektuell.

Nedan listar SF Anytime fem ansedda och kritikerrosade filmer som man kanske tenderar att, av olika anledningar, uppge som favoritfilm när man i själva verket tycker bättre om någon annan film.

Topp 5 – SF Anytime listar svenskarnas påstådda favoritfilmer

1. Gudfadern (Martin Scorsese)

2. Det sjunde inseglet (Ingmar Bergman)

3. A Clockwork Orange (Stanley Kubrick)

4. Inland Empire (David Lynch)

5. Borta med vinden (Victor Fleming)

Men de mest populära filmerna hos SF Anytime visar en annan verklighet. Listan nedan är ett urval av de 20 filmer som hyrts ut mest hos video on demand-tjänsten de senaste åren.

• Hobbit: En oväntad resa

• Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

• Taken 2

• A Good Day to Die Hard

• Hypnotisören

• The Hangover Part III

• The Dictator

• We’re the Millers

 

Undersökningen är genomförd under mars 2014 av undersökningsföretaget YouGov på uppdrag av SF Anytime. Antalet svarande är 1 006 personer och resultatet är riksrepresentativt och statistiskt säkerställt.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…