Annons
Annons


Var tredje bilförare osäker på att klara körkortet idag


En undersökning visar att var tredje person med körkort känner sig osäker på att klara ta det på nytt idag. Mest tveksamma till den egna förmågan är kvinnorna.

Körkortsprovet och alla trafikregler faller lätt i glömska, särskilt om man inte är regelbunden bilförare. Ändå är det bara fotografiet som måste förnyas var tionde år.

Annons

I en undersökning från If med drygt 3 000 körkortsinnehavare ställdes frågan ”tror du att du skulle klara att ta körkort på nytt idag?”. 28 procent svarar att de är osäkra och tre procent att de inte tror sig klara det.

Gilla Allas.se på Facebook

– Det är oroväckande att många förare inte känner sig trygga med att de har tillräcklig kunskap om trafikregler och körsätt. Osäkerhet bäddar för missförstånd mellan förare och innebär en ökad olycksrisk, säger Dan Falconer motorspecialist på If.

Skillnad mellan män och kvinnor
Resultatet visar också på skillnad mellan män och kvinnor när det gäller tron på den egna förmågan. Fler män tror att de skulle klara körkortet på nytt. Att döma av resultaten på körkortsproven tycks verkligheten snarare tala till kvinnornas fördel. Under 2013 blev 54,9 procent av kvinnorna godkända på uppkörningen jämfört med 54,4 procent av männen, enligt Trafikverket. Siffrorna för godkända teoriprov visade ännu större skillnad mellan kvinnor och män, 57,2 procent mot 49,8 procent.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…