Annons
Annons


Våra husdjur blir allt fetare


Våra katter och hundar blir allt fetare. Fler än hälften av dem kan nu räknas som överviktiga och det rör sig om nära en miljon djur som är drabbade.

Överviktig katt

Det konstaterar foderföretaget Royal Canin i sin undersökning Hälsobarometern, som i år genomfördes för andra gången.

Annons

Redan 2013 såg man att andelen överviktiga svenska katter och hundar hade ökat markant, och tyvärr har situationen inte blivit bättre under 2014. Detta kan få allvarliga konsekvenser då fetma innebär ökad risk för en stor mängd olika sjukdomar.

Årets undersökning baseras på svar från 183 veterinärer och djursjukskötare med totalt över 7000 katt- och hundbesök per vecka. Den samlade uppfattningen är nu att 54% av landets katter och 55% av hundarna är överviktiga.Ett ännu sämre resultat än det som framkom i fjolårets Hälsobarometer,då 47% (katt) respektive 42% (hund) ansågs vara överviktiga.

Överviktig hund - engelsk bulldog

Därmed är svenska katter och hundar nu är uppe på nästan samma nivåer som sällskapsdjuren i USA, där övervikt länge varit ett stort problem. Där gäller siffrorna 58% för katt respektive 53% för hund 2013.

– Det är oerhört viktigt att man tar övervikt på allvar eftersom det kan få stora konsekvenser. Övervikt har en direkt koppling till bland annat diabetes, led- och hjärtsjukdomar, försämrad livskvalitet och ett förkortat liv, säger Ida Eriksson, husdjursagronom och kommunikatör på Royal Canin.

Men det finns ljuspunkter! Cirka 28% av veterinärerna anser att kattägare blivit mer medvetna om problematiken under året och för hundägare är motsvarande siffra 37%. De ser även en ökning i antal viktkonsultationer för både katt (37%) och hund (drygt 40%).

Sarah Stadig, veterinär och doktorand på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), forskar kring den åldersrelaterade sjukdomen artros och träffar även många katter med övervikt.

– Våra sällskapsdjur blir allt äldre och bland hundar leder ökad ålder ofta till ett minskat energibehov, med övervikt som följd.

Hos katter är problemet mer komplext. Katter i åldern 8-12 år har ofta ett minskat energibehov, medan katter över tolv år har ett ökat energibehov. Bland dem ser man ofta en nedsatt förmåga att ta upp fett och protein.

– Därför är det extra viktigt att veterinären gör en hullbedömning av äldre katter för att kunna anpassa fodret, säger Sarah Stadig, SLU.

Åldersrelaterade sjukdomar: Hög risk, låg prioritet
I Hälsobarometer framgår också att närmare hälften av de djur som veterinärerna träffar lider av någon form av åldersrelaterad sjukdom. 90 procent av  veterinärerna i undersökningen tycker att seniorkontroller är viktiga för äldre katters och hundars hälsa och välbefinnande.

– Det kan vara svårt att skilja på ett normalt åldrande och smygande symptom på sjukdom, framför allt hos katt. Många hund- och kattägare är idag väldigt pålästa, men det ersätter inte en seniorkontroll hos en veterinär. Det är lätt att bli ”hemmablind” just för smygande viktuppgång, och i en seniorkontroll ingår i regel en hullbedömning, säger Sarah Stadig, SLU.

Så undviker du att din katt eller hund går upp i vikt

  • Justera portionerna. Anpassa foder och portionsstorlek efter just din katts/hunds förutsättningar och behov.
  • Bli tuffare. Fall inte för bedjande ögon.
  • Var tydlig. Tala om för bekantskapskretsen att din katt/hund inte behöver något extra utöver sin vanliga foderportion.
  • Aktivera er. Passa på att leka lite extra med din katt eller ta en mysig långpromenad med din hund.
  • Fler tips på: www.royalcanin.se/tema-overvikt/

(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…