Annons
Annons


Varannan förälder använder film som barnpassning


Varannan förälder använder film som barnpassning.

Fler än varannan förälder använder film som barnpassning.

Har du någon gång försökt få barnen att titta på Saltkråkan, Alfons eller kanske Trolltyg i tomteskogen? Då är du långt ifrån ensam. Var tredje svensk försöker nämligen påverka sina barn till att se filmerna de själva såg som unga.

Annons

Fler än varannan erkänner dessutom att de använder film som barnpassning. Det avslöjar undersökningen ”Svenskarnas filmvanor 2014”.

Film blir barnvakt
SF Anytime har låtit 1 006 svenskar svara på frågor om film och sina filmvanor, däribland om barn och film. Resultatet visar att filmglada barn vars föräldrar har en lång lista med hushållssysslor lätt kan hamna i en situation där en film får agera barnvakt.

Fler än varannan, 54 procent, uppger nämligen att de har använt film som barnpassning. Något fler kvinnor, 56 procent, uppger att de låter en film underhålla barnen i syfte att själv kunna göra annat. Motsvarande siffra bland männen är 52 procent.

Förädrarna väljer
När barnet väl sitter i soffan och tittar på en film är chansen stor att filmvalet inte gjorts av barnet själv. Fyra av tio föräldrar svarar nämligen att de i stor eller mycket stor utsträckning försöker påverka sina barn när det kommer till vilka barnfilmer de ska se.

Oro och nostalgi bakom
Varför så pass många föräldrar gör sitt bästa för att påverka sina barns filmval finns det dock flera olika skäl till. De allra flesta, 47 procent, svarar att anledningen är att de inte tillåter barnen att se filmer som innehåller våldsscener.

Den näst vanligaste orsaken är däremot starkt kopplad till nostalgi. Närmare var tredje, 31 procent, svarar att de försöker påverka sitt barn till att se filmer som de själva växte upp med och tittade på under sin barndom.

Tecknad film
Undersökningen visar också att närmare var femte förälder, 17 procent, försöker påverka barnen till att endast se tecknad film, medan andra tvärtom föredrar att barnet tittar på film som inte är tecknad. Sju procent av föräldrarna påverkar sina barn på så sätt att barnen endast får se filmer som är på ett annat språk än svenska.

Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd under mars 2014 av undersökningsföretaget YouGov på uppdrag av SF Anytime. Antalet svarande är 1 006 personer och resultatet är riksrepresentativt och statistiskt säkerställt.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…