Annons
Annons


Varannan svensk vill fira en grönare jul i år

Majoriteten av det svenska folket vill ha mer vegetarisk mat på julbordet i år. Drygt varannan ställer sig positiva till att byta ut några av de traditionella kötträtterna mot vegetariska alternativ för miljöns skull. Kvinnorna väljer bort prinskorven och männen Janssons frestelse.


Varannan svensk är också villig att förändra sina övriga konsumtionsmönster som inköp av julklappar och dekorationer, till förmån för en grönare och mer hållbar jul. Det visar en ny undersökning från Hälsans Kök.

Annons

Flest kvinnor
Undersökningsresultatet visar att 70 procent av svenskarna är medvetna om att vegetarisk mat har mindre påverkan på miljön än icke vegetarisk mat. En majoritet av svenskarna vill därför gärna byta ut en eller flera maträtter på julbordet mot vegetariska alternativ. Mest benägna att förändra sina julbordstraditioner är kvinnorna, drygt sex av tio (62 procent) anger att de vill fira en grönare jul i år.

Gilla Allas.se på Facebook

Av dem som vill ha mer vegetarisk mat på julbordet svarar 39 procent att de inte vet hur de ska tillaga den. För många är även tradition ett hinder, 26 procent av de svenska männen anger exempelvis att tradition är viktigare än miljöpåverkan i juletider.

En majoritet av svenskarna (56 procent) vill dock gärna veta mer om hur de kan ändra sina konsumtionsvanor för att bidra till en grönare och mer hållbar jul. Efterfrågan på välsmakande alternativ till kött växer ständigt.

Återvinning
Det är inte bara maten på julbordet som spelar en avgörande roll för en grönare jul. En majoritet av svenskarna (56 procent) ställer sig också positiva till att förändra sina övriga konsumtionsmönster som inköp av julklappar och dekorationer, till förmån för en grönare jul. Vintage-experten och stylisten Louise Lemming har därför samlat sina bästa DIY-dekorationstips för en mer hållbar jul.

– Det finns många, enkla och billiga tips för en mer hållbar jul. Jag försöker tänka återvinning i varje steg. Vackra gamla tallrikar med udda mönster blir ett överraskande inslag på det dukade bordet. Sådana fyndas med fördel på loppis och kostar sällan mer än ett par tior. Eller varför inte använda ursköljda konservburkar av metall som krukor till dina hyacinter. Extra fina blir de när du dekorerar dem med tårtpapper, säger Louise Lemming.

Följande rätter hänger löst när svenskarna väljer grönt på julbordet:

  1. Prinskorv
  2. Janssons frestelse
  3. Lax

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGove. Under perioden 24-27 oktober har sammanlagt 1004 intervjuer via Internet genomförts med män och kvinnor 18-74+ år i Sverige. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.

 

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…