Annons
Annons


10 tips som minskar allergibesvär!

Att vara pollenallergiker är en jobbig upplevelse med rinnande näsa och kliande ögon. Här kommer 10 tips som hjälper och lindrar!


Pollenallergi framkallar nysningar, nästäppa, rinnande/ svidande/kliande ögon och förväxlas ofta med en vanlig förkylning.

Pollenallergi kan framkalla nysningar, nästäppa och rinnande/svidande/kliande ögon och förväxlas ofta med en vanlig förkylning.

I Sverige är ca 20 procent av befolkningen pollenallergiker. De flesta pollen som är allergiframkallande sprids via vinden. Ett sådant exempel är björk där ett enda björkhänge med hanblommor kan innehålla fem till tio miljoner pollenkorn. Pollensäsongen kan börja redan i januari med hassel om det är en mild vinter och fortsätta långt in på hösten med gråbo.

Annons

Allergi mot svampar
De vanligaste allergiframkallande pollensorterna i Sverige kommer från lövträd, främst björk, al och hassel och från gräs och gråbo. Även sporer från ormbunkar, mossor, alger och svampar kan framkalla allergier och astma.

Läs också: 8 annorlunda saker du kan vara allergisk mot!

Tio tips för allergibesvär

  • Ta del av pollenprognoserna, pollenrapporten.se, använd den informationen för att planera medicinering och utomhusaktiviteter.
  • Torka inte tvätten ute under pollensäsongen.
  • Motionera på morgonen eller när det har regnat, när daggen binder pollen.
  • Ha fönstret/vädringsfönstret till sovrummet stängt.
  • Vill du vädra, gör det tidiga morgnar eller på kvällen.
  • Skölj håret innan du lägger dig.
  • Byt kläder när du varit utomhus.
  • Tänk på att pälsdjur ofta bär med sig stora mängder pollen i pälsen.
  • Klipp inte gräs, det virvlar upp stora mängder med pollen.
  • Tänk på att det är helt normalt att du är tröttare än vanligt under pollensäsongen eftersom din kropp hela tiden utsätts för allergiframkallande ämnen.

Vanliga symtom
Vid pollenallergi är nysningar, nästäppa, rinnande/ svidande/kliande ögon, klåda i hals och gom, astmatiska besvär, trötthet och huvudvärk vanligt. Svår pollenallergi upplevs som en förkylning eller influensa.

Receptfria läkemedel
Pollenallergi kan behandlas med receptfria läkemedel. Har man större besvär ska man söka läkare som gör en allergiutredning. En mer långsiktig behandling är allergivaccination.

Läs också: Allergi kan ge problem med sexlivet

Goda råd, fakta om pollen och aktuell pollenprognos från Astma och Allergiförbundet »»

Av Mikael Frohm
Foto: Shutterstock


(22)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…