Annons
Annons


Varför är Globen grön?

Globen i Stockholm blir helt grön, liksom Colosseum i Rom och Sacré-Cœur i Paris. Niagarafallen, Operahuset i Sydney och Kristusstatyn i Rio de Janeiro likaså. Listan över kända landmärken som blir gröna i mitten av mars blir bara längre och längre för varje år. Och allt för att fira den irländska nationaldagen St Patrick´s Day.


globen

Globen. Foto: Sören Andersson

I samband med St Patrick’s Day den 17 mars firades det stort över hela världen. Över 70 miljoner människor festade med stora parader med sång och dans, gröna hattar, grön öl, gröna cupcakes och allt annat som kan bli grönt. Kända byggnader som Burj Al Arab i Dubai, det lutande tornet i Pisa, Sky Tower i Auckland, Stadshuset i Tiblisi och the London Eye blir grönbelysta – allt för att sätta den gröna ön Irland på kartan.

Annons

Sedan sex år går irländare världen över samman i kampanjen “Global Greening”. Tanken är att för Irland ska uppmärksammas lite extra genom att belysa berömda byggnader och monument i grönt. I år är det Ericsson Globe i Sverige som strålar grönt.

Tidigare år har ISkonserthallen i Luleå samt Friends Arena och Hötorgsskraporna i Stockholm lysts upp under Global Greening i Sverige.

Här kommer bilder på några av de andra byggnaderna som lyst upp i grönt för att fira St Patrick´s Day.

St. Patrick är Irlands mest kända helgon och förknippas med införandet av Kristendomen i Irland. Dagen firades ursprungligen som en katolsk högtid för att minnas Sankt Patrick (387–461 e.kr.)

Läs också: Här slår Sverige rekord när det gäller ett grönt evenemang!

den-lille-havefrue lutande-tornet-i-pisa empire-state-building disneyworld

rio-de-janeiro niagarafallen

LÄS OCKSÅ


(2)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…