Annons
Annons


7 saker i ditt hem som gör dig trött

Att känna sig ständigt trött på dagarna behöver inte bero på för lite sömn. Vissa saker i hemmet har nämligen en sövande effekt utan att vi kanske är medvetna om det…


1. Stökig omgivning

stok

Visst, du vilar genom att inte ägna dig åt disk och städning, men det kan vara för att stöket tar all din energi så att du inte orkar ta tag i röran. En studie vid amerikanska Princeton University Neuroscience visar att en stökig och oorganiserad miljö ökar våra stresshormoner, vilket så småningom leder till utmattning.

2. Blå väggar

bla-tapet

Annons

En undersökning genomförd av bolaget Travelodge, där över 2.000 hem ingick, fann att blåmålade väggar bidrog till sänkt puls och lägre blodtryck. Detta bidrar till en allmän trötthetsskänsla. En bra färg att ha i ditt sovrum alltså, men dålig överallt annars.

Gilla Allas.se på Facebook

Läs också: Här är färgen på tapeten som höjer sexlusten!

3. Digitala skärmar

skarmar

Tv:n, datorn, läsplattan och andra skärmar utstrålar ett artificiellt ljus som hämmar hjärnans produktion av melatonin (ett hormon som gör att du känner dig trött och hjälper dig att somna). Följden blir att din sömn blir störd och förkortas, vilket gör dig trött nästa dag.

4. Starka doftljus

doftljus

Dofter kan vara avkopplande, men inte alla är hälsosamma. Psykologer vid amerikanska Wesleyan University har konstaterat att personer som inandas lavendeldoft upplever en sövande effekt. Inte bra om du vill känna dig pigg och vaken.

Läs också: Dolda faran: Därför kan doftljus få små barn att sluta andas

5. Låg rumstemperatur

temperatur

Studier har visat att den optimala temperaturen för sömn är mellan 15 och 20 grader. Vill du hålla dig vaken under dagen ska du alltså höja temperaturen i hemmet, för att sedan sänka den inför sänggåendet.

6. Mobiltelefoner

mobiltelefoner

Att alltid vara tillgänglig via mejl, sms eller andra kanaler är oerhört uttröttande. Vid varje pling efter arbetstid blir du störd och kroppen upplever ett stressmoment. En studie vid National Sleep Foundation i USA visade att 20 procent av deltagarna i åldern 19 till 29 år vaknade minst en gång per natt av ett samtal, mejl eller textmeddelande.

Läs också: Varningen: Denna app bör ditt barn ALDRIG ladda ner!

7. Fördragna gardiner

draperier

Släpp in ljuset! Dagsljus har en uppiggande effekt och reglerar hormonerna i kroppen på ett positivt sätt så att du dessutom sover bättre på nätterna – vilket gör dig ännu mer utvilad och pigg på dagarna.

Läs också: Bildextra: 10 hem som GARANTERAT är stökigare än ditt!

Källa: Housebeautiful.com
Text: Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…