Annons
Annons


Varför blev drömmarna platta?


smakakor_plat

 

Jag bakade drömmar efter min mammas gamla recept. De brukade alltid bli så fina när hon gjorde dem, men mina blev helt platta. Vad gjorde jag för fel?
Katrin

Elisabeth svarar:
Det kan handla om felaktig ugnstemperatur. Värmen är nämligen helt avgörande när man bakar drömmar. Är ugnen varmare eller kallare än 150° så blir kakorna platta.

Annons

Val av jäsmedel har också betydelse. Du får bäst resultat med hjorthornssalt vilket ingår i de allra flesta recept. Det är viktigt att hjorthornssaltet är fräscht. Om det är för gammalt kan det ha dragit åt sig fukt och tappat sin ”jäsförmåga”. När du gräddar bakverk med hjorthornssalt luktar det alltid lite ammoniak, men det ger inte smak, utan gör bara kakorna porösa, möra och luftiga.

Läs också:

Fler frågor och svar om mat och bak

Skicka in en fråga om mat eller bak


(0)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…