Annons
Annons


Varför blir inte vetebullarna höga?


kanelbullar

 

Jag har flera gånger bakat kalljästa vetebullar som jag fyller med mandelmassa. Tyvärr tycker jag inte att de jäst upp speciellt mycket när de ska gräddas. Jag använder vanlig jäst, men det står röd jäst i receptet. Jäser 1–1 1/2 timme. På tidningsklippets bild ser de höga och fina ut, men så blir inte mina bullar. Vad gör jag för fel?
Den glade bagaren Jan

Annons

Elisabeth svarar:
Jag tycker att du ska prova med röd jäst för söta degar, som ger optimal jäsning i vetedegar som innehåller minst 3 msk socker eller sirap per 50 g jäst. Med den jästen får du säkert lite högre bullar. Öka även på jästiden till minst ca 2 timmar i rumstemperatur.

Sedan gäller som alltid de vanliga råden om att man ska bearbeta degen väl, så att det bildas ett rejält glutennät. Det ger högt fint färdigt bröd. Köket bör vara dragfritt när degen jäser.

Läs också:

Fler frågor och svar om mat och bak

Skicka in en fråga om mat eller bak

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…