Annons
Annons


Varför blir marängbottnarna sega?


Marängbotten.

När jag gör marängbottnar blir de goda men så sega att jag får klippa bitar. Hur får jag dem sprödare? Gör jag kanske smeten för tjock? Någon föreslog att jag skulle grädda med varmluften på, vad tror du om det?
Monica

Annons

Elisabeth svarar:
Du gör faktiskt helt enligt konstens regler för att få maränger med sprött yttre skal och lite segt inre, men det är ju inte meningen att man ska behöva klippa tårtbitarna när man gör en marängbotten!

Ditt recept med 3 äggvitor, 1 1/2 dl socker och några droppar ättikssprit är helt normalt. Att vispa ner sockret i småportioner är bra och marängsmeten ska bli så tjock att man kan vända bunken uppochner utan att smeten faller ur.

Här är ytterligare några tips som du kan testa:

Tillsätt en aning bakpulver eller hjorthornssalt, 1/2–1 tsk av endera sorten, till din smet så blir det en frasigare och kortare konsistens på den färdiggräddade marängen.

Sänk temperaturen till 100° och grädda i 45–60 minuter.

Har din ugn en separat ventil är det bra att ha den öppen.

Låt marängen torka lite längre efter gräddningen än vad du brukar. Ha den kvar i ugnens eftervärme med luckan på glänt och låt stå så ytterligare några timmar eller exempelvis över natten. Du kan även prova att torka i varmluft, 50–80° i några timmar.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…