Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Varför blir marängbottnarna sega?

05 okt, 2015 
Sanna Fogelberg
Maräng med frukt
Att marängbottnar, eller maräng, blir seg är ett vanligt problem. Här är bästa tipsen som gör att du slipper seg maräng!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Seg maräng

Fråga:

När jag gör marängbottnar blir de goda men så sega att jag får klippa bitar. Hur får jag dem sprödare? Gör jag kanske smeten för tjock? Någon föreslog att jag skulle grädda med varmluften på, vad tror ni om det?

Svar:

Du gör faktiskt helt enligt konstens regler för att få maränger med sprött yttre skal och lite segt inre, men det är ju inte meningen att man ska behöva klippa tårtbitarna när man gör en marängbotten!

Ditt recept med 3 äggvitor, 1 1/2 dl socker och några droppar ättikssprit är helt normalt. Att vispa ner sockret i småportioner är bra och marängsmeten ska bli så tjock att man kan vända bunken uppochner utan att smeten faller ur.

Tips när man gör maräng

Här är ytterligare några tips som du kan testa:

Tillsätt en aning bakpulver eller hjorthornssalt, 1/2–1 tsk av endera sorten, till din smet så blir det en frasigare och kortare konsistens på den färdiggräddade marängen.

Annons

Se också: Så gör du festlig pavlova med citruscurd

Festlig pavlova med citruscurdBrand logo
Festlig pavlova med citruscurd

Sänk temperaturen till 100° och grädda i 45–60 minuter.

Har din ugn en separat ventil är det bra att ha den öppen.

Låt marängen torka lite längre efter gräddningen än vad du brukar. Ha den kvar i ugnens eftervärme med luckan på glänt och låt stå så ytterligare några timmar eller exempelvis över natten. Du kan även prova att torka i varmluft, 50–80° i några timmar.

Äppelkaka med maräng.
Mums med maräng!

Av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons