Annons
Annons


Varför blir sockerkakan torr?


Sockerkaka rund.

Vad gör jag för fel när jag bakar sockerkaka? Det blir en hård ”skorpa” runt om kakan, så den blir ganska torr och inte alls så saftig som jag vill ha den.
Jag har testat flera recept och följer dem alltid noggrant. Värmen har jag på 175° eller något lägre och kakan ställer jag på nedersta falsen i min varmluftsugn. Jag öppnar inte luckan under tiden kakan gräddas. Har du något bra recept med citronsmak som jag kan prova?

Annons

Ann-Britt

Elisabeth svarar:
En saftig sockerkaka får man genom många olika knep. Grunden är att använda ett recept som innehåller matfett. Gräddningstemperatur och gräddningstid är också viktiga. Eftersom du fick en hård skorpa och torr konsistens kan det bero på

att du har lite för hög värme i din ugn eller gräddat kakan för länge. I varmluftsugn cirkulerar värmen och därigenom ger den effektivare gräddning. Man brukar kunna sänka temperaturen en aning. Prova med t ex 160° och testa med en sticka. Kakan är färdig när stickan är torr.

• Även ugnstermostaten kan vara missvisande. Det kan du kolla genom att använda en separat termometer i ugnen.

• Använd rätt storlek på formen enligt det som anges i receptet.

• Låt kakan kallna under formen, då blir den saftigare.

 

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…