Annons
Annons


Varför firar vi nationaldagen den 6 juni?

Den 6 juni är det Sveriges nationaldag och många är lediga från jobb och skola. Men varför firar vi egentligen nationaldagen just den 6 juni?


Det finns framför allt två vanligt förekommande teorier om varför nationaldagen firas just den 6 juni. Den ena förklarar datumet med att Gustav Vasa kröntes till kung den 6 juni 1523, enligt den julianska kalendern som då användes. Den andra förklaringen är att Sverige fick en ny regeringsform, som skulle vara startskottet på den demokratiska utvecklingen i landet, just den här dagen 1809.

Annons

Svenska flaggan. Bild: IBL Bildbyrå

Men enligt historikern Dick Harrison, har de här två händelserna en sekundär betydelse för valet av 6 juni som Sveriges nationaldag. I en krönika i Svenska Dagbladet skriver han att om det är någon enskild person som kan ses som ansvarig för att det blev den 6 juni, är det en man vid namn Artur Hazelius.

Vädret kan ha spelat roll

Artur Hazelius var folklivsforskare och grundare av Nordiska museet och Skansen i Stockholm. Han brukade hålla så kallade flaggfester på Skansen den 6 juni – dels för att han ville ha fler betalande gäster till Skansen och dels för att han ville lära stockholmarna om den svenska flaggan. Enligt en skröna spelade vädret faktiskt en stor i valet av dag. Harrison skriver att flaggfesterna arrangerades såväl sommar- som vintertid (bland annat den 30 november, Karl XII:s dödsdag).

Gilla Allas.se på Facebook

Kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Daniel under nationaldagsfirandet 2016- Bild: Karin Törnblom/IBL Bildbyrå

Men av naturliga skäl var allmänheten mer benägen att bege sig till Skansen under den varmare årstiden. Under en ovanligt regnig sommar ska Hazelius, enligt skrönan, ha bestämt sig för att det fick räcka med en flaggfest följande år. Att det blev den 6 juni berodde helt enkelt på att det regnade minst den dagen.

Viktiga reformer har spikats den 6 juni

Om det finns någon sanning bakom skrönan är oklart, men Harrison skriver att den mycket väl kan stämma. Oavsett vilket så blev 6 juni 1916 officiellt utnämnd som Svenska flaggans dag.

Jordgubbstårta – en symbol för svensk sommar. Bild: IBL Bildbyrå

Till en början var det framför allt huvudstadsborna som uppmärksammade dagen, men efter första världskriget växte fenomenet då man behövde en nationell symbol att sluta upp kring.

”Sedan fortsatte utvecklingen. När en tradition väl har fått vind i seglen skapar den lätt rutiner och börjar legitimera sin existens. Viktiga reformer har spikats av riksdagen just den 6 juni”, skriver Harrison.

Trots det dröjde det ända till 1983 innan den 6 juni blev officiell nationaldag. 1996 blev den salutdag, och först 2005 skrevs den in som helgdag i den svenska kalendern.

Av Minna Wallén-Widung


(252)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…