Annons
Annons


Varför går hundar oftare till veterinären än katter?

Hundar går till veterinären nästan dubbelt så ofta som katter. Det visar en kartläggning av ren- och blandrasiga katter och hundar. Men skillnaderna kan vara stora mellan olika typer av hund- och kattraser.


Kärlek mellan hund och katt

 

Agria Djurförsäkring har under flera års tid fört statistik om hälsotillståndet för svenska hundar och katter. Statistiken bygger på att djuret besökt veterinären och överskridit gränsen för försäkringens självrisk.

Annons

– Bilden visar att katter går till veterinären mer sällan än hundar. Man får dock ha i åtanke att katter inte är små hundar. De är ett helt annat djurslag och har andra typer av skador, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för smådjur på Agria Djurförsäkring.

Gilla Allas.se på Facebook

Katternas livsstil kan vara en annan orsak till att de besöker veterinären mer sällan. Många katter lever stora delar av dygnet utomhus och ägaren är därför inte är lika uppmärksam på förändringar i kattens hälsa, jämfört med en hund som ofta lever närmare sin husse eller matte.

En av Sveriges friskaste hundraser är finsk spets och den friskaste kattrasen ragdoll. Ragdollen besöker veterinären lika sällan som huskatterna och är hack i häl efter den finska spetsen.

En annan jämförelse visar att hundrasen dogue de bordeaux blir så sjuk att den går till veterinären nästan dubbelt så ofta som den mest sjukdomsdrabbade raskatten, siamesen.

Orsaken till hundars veterinärbesök är bland annat hundarnas mycket stora variationer i både storlek och utseende. I Sverige finns det 350 registrerade hundraser, att jämföra med ett 30-tal kattraser. Av alla hundar i Agria är 80 procent renrasiga, medan motsvarande siffra för katter är 10 procent.

Antal unika veterinärbesök/10 000 försäkrad katt eller hund

– Dogue de bordeaux 2700

– Alla hundar 1300

– Siames 1250

– Ragdoll 760

– Huskatter 750

– Finskspets 650

Andra hundraser som sällan går till veterinären är utöver den finska spetsen exempelvis lancashire heeler, skye terrier, breton, coton de tuléar, jämthund, olika typer av strövare och älghundar.

Om katter

– Totalt finns ca 1250 000 katter i Sverige

– 10 % av försäkrade katter i Agria är renrasiga

Om hundar

– Forskningsmaterial – Agria Dog Breed Profile

– Totalt finns ca 800 000 hundar i Sverige

– 80 % av försäkrade hundar i Agria är renrasiga

– 80 % av alla hundar är försäkrade, 40 % av alla hundar är försäkrade i Agria

 Forskningsmaterial – Agria Cat Breed Profile

Varje år bidrar Agria och SKKs forskningsfond till forskning på hund och katt. Under 2015 har raser som boxer, mops och spaniel fått del av forskningsmedel på 5 miljoner kronor för att undersöka sjukdomar som är vanliga hos dessa raser.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…