Annons
Annons


Varför måste det vara socker i sylt och saft?


Sylta&safta

Varför måste man tillsätta socker när man kokar t ex sylt/saft av bär och frukt? När man äter dessa naturella är de söta och goda. Vart tar den söta smaken vägen?
Maud

Den naturliga sötma som bäret eller frukten har finns naturligtvis kvar även i slutprodukten när man gör sylt och saft. Dessvärre räcker det inte. En tillsats av socker framhäver aromen, bevarar färgen och ger sylten dess konsistens. Men framför allt har det en konserverande verkan. Det motverkar även att jäst- och mögelsvampar utvecklas.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Man brukar beräkna att det behövs ca 500 g socker/kg bär eller frukt för att hämma utvecklingen av mögelsporer. Dessutom rekommenderas att man tillsätter en liten mängd konserveringsmedel för att få god hållbarhet.

Vill man ändå ha en mindre söt slutprodukt bör man frysa in den i stället för att förvara sylt och saft i kyl eller sval.

Läs också:

Intresset för att koka sylt ökar

Fler frågor och svar om mat och bak

Skicka in en fråga om mat eller bak


(0)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…